Vita a varjakról: barát vagy ellenség? – Podcast
Vita a varjakról: barát vagy ellenség? – Podcast

Nagy vihart kavart a madárbarátok körében Bódi Ábel tavaly év elején megjelent cikke a vetési varjakról. Az írásban a szerző amellett érvelt, hogy ezek a varjak valójában kártevők, ezért védettségük már nem indokolt. Akkor többen jelezték szerkesztőségünknek, hogy vitatják szerzőnk állításait, ezért úgy gondoltuk, hogy teret adunk a téma mélyebb megvitatásának. A vitában a varjakat Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fajmegőrzési osztályának munkatársa vette védelmébe, mi pedig idén újra elővettük ezt az interjút, mert úgy gondoltuk, a téma még mindig aktuális lehet.

Ahogy az már a vita legelején egyértelművé vált, a téma nem új: már az 1940-es években is komoly konfliktust okoztak a varjak. Másodszorra a ’80-as években lobbant fel a konfliktus, amikor az akkor százezres nagyságrendű állományt erősen lecsökkentették – elsősorban mérgek használatával. Mire 2001-re újra védettség alá kerültek a vetési varjak, számuk az eredeti állomány tizedére zsugorodott, és azóta is csupán enyhe emelkedés tapasztalható. Jelenleg nagyjából 32 ezer költőpár él hazánkban, jelentős részük – nem függetlenül az ellenük folytatott hadjárattól – lakott területekre, városokba húzódott.

Érdekességként az MME munkatársa elmondta: a vetési varjú rossz hírét a téli időszakban mindent ellepő madárcsapatok okozzák, amelyek valójában nem is a hazai populáció részei, hanem a tőlünk északabbra élő, ám nálunk telelő állományhoz tartoznak. A probléma részben épp ehhez kötődik, a varjak a városokban sokak számára zavaróak, a néha címoldalakra kerülő varjútámadások pedig ugyancsak nem kedveltetik meg a fajt.

Fotó: Canva

Másik oldalról a tavaly újra fellángolt vitában a természetvédők azt állítják, hogy a madárnak gazdasági értelemben vett károkozása elhanyagolható, ha mégis van, az egyértelműen a helytelen agrárgazdálkodás számlájára írható.

Bízunk benne, hogy a Greendex podcastjában folytatott vita közelebb hozza az álláspontokat, már csak azért is, mert egy olyan faj sorsáról szól, mely néhány főemlőshöz hasonlóan eszközhasználó, sőt a kutatások szerint intelligenciája eléri egy óvodás gyermek szintjét.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon