Iszonyatos kárt okoz, mégis védett

Iszonyatos kárt okoz, mégis védett
Iszonyatos kárt okoz, mégis védett

Telente hatalmas felhőkben lepik el a mezőgazdasági területeket, hangos károgásuk messze elhallik, fekete csuhájukon pedig elcsúszik a napfény. Ők a vetési varjak, hazánk védett kártevői.

Magyarországon a varjúféle madarak széles palettája megtalálható, még akár a városokban is. Persze hollót ritkán látni, de kormos, vetési és dolmányos varjút, valamint szarkát, szajkót és csókát bizony annál többször. Mindegyik megérdemelne egy külön cikket, most viszont a vetési varjakról lesz szó, mert az ő helyzetük kevésbé egyértelmű.

Míg a dolmányos varjú és a szajkó vadászható, sőt utóbbi tolla a vadász kalapjának ékes dísze is lehet, addig a többiek vagy nem vadászhatóak, vagy kifejezetten védettek, mint a holló vagy a vetési varjú. A holló esetében még érthető, hiszen nincs belőlük sok, gyönyörű nagy testű madár, amelynek az állománya ugyan nő, de még messze a kívánt egyedszám. Ezzel szemben vetési varjúból annyit látunk, amennyit csak nem akarunk! Akkor mégis miért védett?

Az ok egyáltalán nem náluk keresendő, ők csak közvetve játszanak szerepet a történetben. A védettségük ugyanis nem önmaguknak, hanem a kék vércsének köszönhető, amely előszeretettel költ a varjak fészkében. Így ha több kék vércsét szeretnénk, több vetési varjú kell.

Csapataik pillanatok alatt képesek milliós kárt csinálni.

Csakhogy jelenleg ott tartunk, hogy a fürdővízzel kiöntjük a gyereket is, mivel hiába van több varjú, nincs minden villanyoszlopon kék vércse. Persze nem lehet vitatni, hogy utóbbi üdvös lenne, de azzal, hogy a vetési varjakat jobban védjük, mint az államfőt, olyan iszonyatos mezőgazdasági károkat okozunk mi is közvetve, ami senkinek nem jó.

A gazdáknak ugyan ki fizeti meg a költségeit? A kék vércsék? Nem buta jószág a varjú, hiába a riasztás, egy idő után megszokja, és nem érdekli. Amíg tehát mindig a természetvédelmi érdek az első, és nincs párbeszéd az ügyben, addig marad az áldatlan állapot. Így viszont a termények ára megnő, a növényi alapú táplálkozás kapott még egy kerékkötőt, a kék vércsék számának növekedése helyett pedig a varjaké nőtt exponenciálisan.

search icon