Növényfallal, okos tükörrel és elektromos autótöltő-rendszerrel zöldít az Allee
Növényfallal, okos tükörrel és elektromos autótöltő-rendszerrel zöldít az Allee

A városi környezetben is még zöldebb és környezetbarátabb bevásárlóközponttá szeretne válni az Allee, ezért megnövelte zöld felületei méretét, csökkentette ökológia lábnyomát, az elektromobilitás elősegítése érdekében növelte és korszerűsítette e-töltőpontjait. A környezettudatos szemlélet népszerűsítésére pedig Magyarországon az elsők között használ ún. „okos tükröket” a látogatók megszólításához.

Az Allee mintegy félmilliárd forintot költ a jelenleg is zajló megújulása során a fenntarthatóságot szolgáló beruházásokra: 2020-tól például már kizárólag teljes egészében megújuló forrásból származó villamos energiát használ működéséhez, amit a megvásárolt zöld energia eredetét igazoló származási garancia, és az E.ON Zöld Jövő oklevele szavatol. Ez év végéig a bevásárlóközpont teljes közös területén energiahatékony LED fényforrásokkal működő világítási rendszert épít ki, valamint energiatakarékosabb lett a gépészet is. Így összességében évente közel 1,8 millió Kilowatt áramot takarít meg, és 660 tonna széndioxiddal csökkenti ökológiai lábnyomát.

Kiváló eredményeink ellenére sem szeretnénk megállni a zöldítéssel, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy világunk élhetőbb legyen és egyensúlyban éljünk a természettel. Beruházásainkkal és mindennapos munkánkkal is kiemelten szolgáljuk ezeket a célokat. Például odafigyelünk az energia- és ivóvízhasználatra, és szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ha a látogatók esetleg nem a közös területeken kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőbe dobják a szemetet, mi utólagosan akkor is átválogatjuk a hulladékot az elszállítás előtt – fogalmazott Bernád Judit bevásárlóközpont igazgató.

A zöld közlekedés támogatása érdekében a meglévő egységek modernizálásával és kiegészítésével a P1 és P3 parkolószinten összesen 24 korszerű e-töltőpont várja az elektromos autóval érkezőket.

Az Allee bevásárlóközpontban egyedülállóan, prémium szolgáltatásként – az AC töltők mellett – DC töltőberendezés (kis-villámtöltő) is kiépítésre került, mellyel óránként akár 150 kilométer hatótávolságra elegendő áramot vehetnek fel a felhasználók, így akár egy bevásárlás vagy egy mozifilm megtekintése alatt kényelmesen feltölthetik elektromos járművüket.

A töltés ezentúl a bárki számára hozzáférhető Mobiliti alkalmazáson keresztül indítható és fizethető, és akár távolról nyomon követhető az autó akkumulátorának valós töltöttségi állapota.

A bevásárlóközpont a zöld beruházások mellett fontosnak tartja a környezettudatos és fenntartható szemlélet népszerűsítését, terjesztését is, ezért például Magyarországon az elsők között használ ún. „okos tükröket” a látogatók eléréséhez. A liftekben található, magyar fejlesztésű okos tükör első látásra hagyományos tükörnek tűnő felület, valójában azonban egy digitális kijelzőfelület is, amin képek, grafikák és szövegek jelenhetnek meg, így az üzenetek testközelbe kerülnek a vásárlókkal, kedvezően hatva a vásárlói komfortérzetre és hozzájárulva a vásárlói élmény növeléséhez.

A bevásárlóközpont összességében évente közel 1,8 millió Kilowatt áramot takarít meg, és 660 tonna széndioxiddal csökkenti ökológiai lábnyomát.

A zöldítés nem csak technológiai oldalon zajlik, hiszen elkészült a 65 négyzetméter felületű, 17 méter magas, lomblevelű örökzöld növényekből és évelő virágokból álló növényfal is, és folyamatosan fejlesztik a zöldfelületeket. Ezek a területek a vásárlók számára is elérhetők, a tetőkert kialakítás pedig az irodai dolgozók számára biztosít parkosított zöld környezetet. Az Allee jelenleg összesen 12 000 négyzetméter fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik.

search icon