Madárbarát település mintaprojekt – 10 hazai település, 1000 eszköz
Madárbarát település mintaprojekt – 10 hazai település, 1000 eszköz

Közel 1000 madárvédelmi és ismeretterjesztő eszközt helyezett ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 10 olyan hazai településen, amelyek az MME által kiírt „Madárbarát település mintaprojektre” nyertes pályázatot adtak be.

2022 májusában hirdette meg az MME a Madárbarát település mintaprojektet. A felhívásra olyan települések, településrészek pályázhattak, ahol még nem, vagy csak minimális madárvédelmi beavatkozás történt. A felhívásra 53 település pályázott, közülük hirdették ki azon 10 nyertes település listáját, amelyeket madárvédelmi, denevérvédelmi eszközökkel, szaktanácsadással és tanösvénnyel látott el az egyesület. Az eszközök kihelyezése minden településen teljesült.

A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek) az alábbiak:

500 fő népességig – Lócs, Halastó

501-1500 fő népességig – Sümegcsehi, Csincse

1501-5000 fő népességig – Pilisborosjenő, Rácalmás

5001-100000 fő népességig – Komárom, Encs

100 001 fő felett – Győr – Ménfőcsanak, Budapest 22. kerület.

A projektet gondos tervezés előzte meg. Az MME helyi csoportjainak önkéntesei és szakemberei a nyertes településekkel együttműködve mérték fel az igényeket és a lehetőségeket, hogy minden helyszín a számára legmegfelelőbb eszközöket kapja és a természetvédelmi célok érvényesüljenek. A projekt nagyságát jól szemlélteti, hogy 672 db különböző típusú odú, 10 db fecskelakótelep összesen 320 db fecskefészekkel, 250 kg méhlegelő magkeverék és 200 ismertető tábla került átadásra a pályázóknak. Az eszközök szakszerű kihelyezésében szintén az MME helyi csoportjainak önkéntesei segédkeztek.

A mintaprojektben résztvevő települések 5 évig kötelesek karbantartani és ellenőrizni az eszközöket. Az odúellenőrzéseknél az MME munkatársai és a helyi csoportok önkéntesei is segítenek.

(MME)

search icon