Már ilyen is van: Íme a 10 legstílusosabb környezetbarát karóra!

Már ilyen is van: Íme a 10 legstílusosabb környezetbarát karóra!
Már ilyen is van: Íme a 10 legstílusosabb környezetbarát karóra!

Aki picit is a divatban utazik, az tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen ketyegő fityeg a csuklón. Beszélhetünk funkcionális sportórákról, okosórákról, ékszerórákról, luxusórákról, mechanikus és digitális kivitelről. Szinte végtelen a paletta.

Az erősebbik nem körében manapság a drága sneakerek halmozása mellett egyre nagyobb divat az órák gyűjtése. Persze lényeges, hogy mindig tudjuk az időt, de legyünk őszinték, valójában a markáns férfiasság jelképe, ha a mesteri időmérő alkalmatosság kikandikál a férfi ingujja alól.

Szerencsére akkor sem kell lemondanod az órák szeretetéről, ha a fenntarthatóság fontos számodra. A karácsony is közeleg, ami a könyvárusok mellett az órások bevételeit is feltornázza. Érdemes körbenézni a piacon. A brit stuff.tv portál most elhozta a 10 legjobb fenntartható órát. A használt anyagok köre igen sokrétű. Divat a tengeri hulladék felhasználása, de van újrahasznosított acél és illegális fegyverekből készült óra is.

A 10-es listán vannak 100 font körüliek is, amelyeken akár egy átlagos magyar óragyűjtő is könnyen elgondolkozhat, és persze jönnek majd igazi luxus kincsek is.

1. Harcban a tengeri hulladékkal: Timex Waterbury Ocean

A Timex karórájának szíja, számlapja és tokozata mind tengeri hulladékból készült. Elegáns, de egyben fiatalos mélykék színét csak feldobják a színes műanyaghulladék-szemcsék. Az Amazonról már 80 font körüli áron te is megrendelheted.

2. Társadalmi harcos: Sea2See Seal 06

Az Upsea divatmárka szintén tengeri hulladékból dolgozik, de óráival a társadalmi problémák mellé is beáll. Minden eladott Sea2See óra árából a cég 10 nap tandíjat finanszíroz egy ghánai rabszolgaságból megmentett gyerek számára.

180 euróért a gyártótól könnyedén megrendelhető.

3. Napelem és tengeri hulladék: MVMT Minimal Sport Ocean

Az MVMT órája is az óceáni hulladékot vette alapul. (Ami azt is jelzi, hogy talán kicsit túl is van kommunikálva ez az irány.) Mindezt megfejelték egy óralap alá helyezett napelemmel, amely a fenntartható működtetésért felel.

A napelemek szerelmesei már 133 fontért merendelhetik, szintén a gyártótól.

4. A tengerkék modern klasszikus: Fossil FB-01

A Fossil is piacra dobta a saját tengeri hulladékból készült óráját, amely magán viseli a márka megszokott markáns jegyeit, és ezt is napelemes számlappal látták el.

Sajnos a Fossil oldalán most nem érhető el, de az Amazonról ez is rendelhető 80 fontért cserébe.

5. Az anyagok fúziója: Mondaine Essence

A Mondaine jól tudja, hogy haladni kell a korral, és az innováció a környezetbarát anyaghasználat esetében is fontos. A szíjhoz ők is használtak újrahasznosított műanyagot (rám üdítően hatott, hogy végre nem óceáni hulladékként jelezték). A tokozat ricinus növényekből származó természetes nylonból készült, illetve puha parafa bélést is használtak.

A svájci óragyártó 245 dollárért vesztegeti a zöld szépséget.

6. A fegyvertelen katona: Triwa Humanium 39

A Humanium nem ígér kevesebbet, mint azt, hogy az egész óraváz beolvasztott illegális fegyverekből készült. Ráadásul minden eladott óra árának 15%-át a fegyveres erőszak áldozatainak rehabilitálására fordítják. Ehhez csak grátisz, hogy a szíj is újrahasznosított PET-ből készült.

A Triwa oldalán most akciósan 175 euróért célba is veheted.

7. Biokerámia: Swatch Big Bold Bioceramic

A szintén svájci Swatch is keveri az anyagokat. A hagyományos kerámia mellett növényi alapú műanyagot használ, így hozva létre a biokerámiát. Ez az alternatív anyag hasonló a szilikonhoz, de extra szilárdságú. A futurisztikus anyaghasználathoz futurisztikus kinézet is dukál.

Ezt a földönkívüli darabot szintén az Amazonon lehet fülön csípni, potom 125 dollárért.

8. Újrahasznosított acél: ID Genève Circulas ’S’

Megérkeztünk a luxus kategóriához. Az ID Genève „second-hand” órája napenergiával újraolvasztott acélból készül, melynek 165-ször kisebb a lábnyoma, mint a hagyományos acélé. Az órabelső felújított szerkezet, valamint extraként a biológiailag lebomló szíj London parkjaiban talált hulladékból készült.

Ez már jóval zsebbe nyúlósabb történet, ugyanis 4000 svájci frankért vesztegetik, és csak előrendelhető. Ez mind azt mutatja, hogy egy mechanikus, kézzel készült örök darabról van szó.

9. Díszes számlap: Oris Aquis Date Upcycle

Az Oris órája nem biztos, hogy fenntarthatóságban felveszi a versenyt a többi versenyzővel. Pusztán számlapja készült olvasztott műanyaghulladékból, de azt jól mutatja, hogy egy újraolvasztott műanyag is lehet szép, ráadásul teljesen egyedi.

Az ára is hasonló a mechanikus luxusórákéhoz: 1800 fontért megvehető, és karácsony előtt bőven megérkezik.

10. Az igazi hajóskapitány: Alpina Seastrong Diver 300

Az Alpina trükkje is az újrahasznosított acélban lakozik, de ő nem fegyverekből, hanem leselejtezett hajókból szerzi az alapanyagot. Így stílszerűen akár extrém halászat vagy búvárkodás közben is használható. Ebben garantáltan tengeri rókának érezheted magadat.

1300 fontért kaparinthatja meg az ember.

search icon