1000 km/órás sebességgel (repülő) vonat?
1000 km/órás sebességgel (repülő) vonat?

A TransPod nevű kanadai vállalat nemrég jelentette be FluxJet névre hallgató új, vonatszerű járművét, mely állításaik szerint 1000 km/órás sebességgel képes haladni. Ahogy fogalmaztak, a teljesen elektromos jármű egy „repülő-vonat hibrid”, melyen a jegyár kevesebb lehet, mint a repülőgépeken.

A rendszer sokban hasonlít az Elon Musk által megálmodott Hyperloop-koncepcióhoz: a FluxJet egy védett csővezetékben haladna óriási sebességgel. Az elképzelés szerint a vákuum alatt lévő csövekben mágnesesen lebegnek majd a kapszulának is nevezett vagonok – hogy a vasúti kifejezéseknél maradjunk.

Az elképzelések szerint a FluxJet a nagyvárosokat köti majd össze, és a TransPod szerint az első vonal 2027-ben akár üzembe is állhat. Ez Calgaryt és Edmontont kötheti majd össze, melyek 300 kilométerre – vagyis három órás autóútra vannak egymástól. A becslések szerint 18 milliárd dollárból megvalósítható beruházás jelentősen csökkenti majd a menetidőt, az autópályák forgalmát és évente mintegy 636 000 tonnával mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást is.

Ahogy a CNN írja, a projekt egyelőre a kutatás-fejlesztés fázisában van, a TransPod eddig 550 millió dollárt tudott összeszedni a projekthez. A fejlesztések mellett jelenleg a környezeti hatásvizsgálatok folynak, valamint a vákuumcsőhöz (sínek) szükséges földterületek megszerzésére összpontosítanak. Ha minden simán megy, 2023 végén kezdik az építkezést az edmontoni reptérnél és 2027-re jutnának el Calgaryig.

A tervek szerint a kapszulák (vonatok) két percenként indulnak majd, egy-egy „szerelvényben” pedig legfeljebb 54 utas valamint 10 tonna rakomány utazhat majd. A vállalat azt állítja, hogy a FluxJet használata 44%-kal kerül majd kevesebbe, mint egy repülőjegy ugyanarra az útra, de mivel még nem jelentették be, hogy a nagyközönség mikor utazhat a FluxJet-en, vagy hogy mely más városok vehetnek részt ebben a több milliárd dolláros hálózatban, ezek az előrejelzések meglehetősen sok találgatásra adnak okot.

A TransPod állítása szerint már folynak a tárgyalások a Kanadán kívüli beruházásokról is: elképzelhető, hogy egy napon az Egyesült Arab Emírségekben, Texasban vagy épp az ausztráliai Sydney és Brisbane között is FluxJet-tel lehet majd utazni.

Fotók: facebook.com/TransPodInc

search icon