35 éves lett a spanyolok „Városmajorja”

35 éves lett a spanyolok „Városmajorja”
35 éves lett a spanyolok „Városmajorja”

35 éves évfordulóját ünnepli a Jardínes del Turia („Turia kertjei”), egész Spanyolország legnagyobb városi parkja, ami 10 kilométer hosszan szeli át Valenciát egy régi folyómederben.

1957 őszén emberéleteket követelő és óriási anyagi károkat okozó árvíz vonult át a városon. Kiöntött a Turia folyó. Akkor döntötték el, hogy a folyót el kell terelni, meg kell zabolázni a természetet. A hogyan kérdésre eleinte egy soksávos autópályát vizionáltak a mederbe, amire nagy lakossági tiltakozás volt a válasz. Végül, a diktatúra bukása után, 1981-ben, az első demokratikusan választott városvezetés a civil szervezetek nyomására úgy döntött, legyen egy közpark a folyómeder helyén.

A folyót átszelő gyönyörű hidakat megtartották, a medret növényzettel telepítették, pihenőhelyeket, sportpályákat, játszótereket alakítottak ki benne, a tengerparthoz közel pedig egy modern művészeti negyedet húztak fel, múzeumokkal, kiállítóterekkel.

Aligha van ennél nagyobb szabású városátrendezés Európában, és aligha van olyan, amelynek több haszna lenne: a polgárok sokaságának vált elérhetővé a kellemes kikapcsolódást lehetővé tévő nagy zöldfelület, hiszen a belvároson “folyik át” a park.

(Forrás: hold.hu Kép: A park egy részlete – es.wikipedia.org – Adelheid Bischoff)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon