43 év múlva begyógyulhat az Antarktisz fölötti ózonlyuk
43 év múlva begyógyulhat az Antarktisz fölötti ózonlyuk

Gyógyul a Földet védelmező ózonréteg, ebben az ütemben mintegy 43 év múlva szűnik meg az Antarktisz feletti ózonlyuk. 

Az ENSZ megbízásából negyedévente elvégzett tudományos felmérés 35 évvel azután észlelt javulást, hogy a világ országai vállalták, hogy beszüntetik a Föld légkörében lévő ózonréteget vékonyító vegyi anyagok gyártását. Az ózonréteg védelmet biztosít a bőrrák, a szürkehályog, valamint a vetést megrongáló káros sugárzások ellen. Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója szerint az ózonlyuk gyógyulása „évente kétmillió embert ment meg a ráktól”. 

A felső sztratoszférában és az ózonlyukban javulást állapítottunk meg 

– közölte Paul Newman, a tudományos felmérést végző testület társelnöke. Az Amerikai Meterológiai Társaság Denverben ismertetett jelentése szerint a légkör felső részében található, átlagosan 30 kilométer vastag ózonréteg várhatóan 2040-re áll vissza az 1980 előtti állapotokhoz. Az Északi-sarkvidék felett várhatóan 2045-re, az Antarktisz felett pedig 2066-ra áll teljesen helyre. 

Az ózonréteg védelmére tett lépések előzményként szolgálnak a klímavédelemhez. Az ‘ózonevő’ vegyi anyagok megszüntetésében elért sikerünk arról tanúskodik, hogy tehetünk – és sürgősen tennünk is kell – a fosszilis üzemanyag felváltása, az üvegházhatás csökkentése érdekében, és így korlátozhatjuk a felmelegedést 

– írta közleményében Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszövetség főtitkára.  

Az antarktiszi természetes időjárási jelenségek szintén befolyásolják az ózonlyuk szintjét, amely ősszel éri el a tetőpontját. Az elmúlt pár évben ezért némileg ismét nagyobbak voltak az ózonlyukak, de az általános tendencia a gyógyulás.  

(Amerikai Meterológiai Társaság)  

search icon