91 országban alultáplált a kisgyermekek nagy része
91 országban alultáplált a kisgyermekek nagy része

Számos fejlődő országban a két év alatti gyermekek csupán egyharmada kapja meg az egészséges növekedéshez szükséges táplálékot, és az elmúlt évtizedben nem történt előrelépés a táplálkozásuk javítása terén. Az Unicef, az ENSZ gyermekvédelmi szerve ma közzétett jelentése szerint a Covid-19-től a konfliktusokig terjedő válságok és az klímaválság együttese 91 országban hátráltatta a gyermekek táplálkozásának javítását.

A jelentés szerint a hat és 23 hónapos kor közötti gyermekek fele számos fejlődő országban nem kapta meg a napi minimális számú étkezést, és még kevesebben részesültek a minimális követelményeknek megfelelő, változatos étrendben.

A rossz táplálkozás következtében a gyermekek lemaradhatnak az iskolai tanulmányaikban, sérülékenyebbé válhatnak a betegségekkel szemben, és elszenvedhetik az alultápláltság hatásait, beleértve a visszamaradottságot és a sorvadást, valamint túlsúlyossá vagy elhízottá válhatnak. Az Unicef becslései szerint világszerte több mint 11 millió két év alatti gyermek van kitéve a pazarlás veszélyének.

Világszerte gyermekek millióit érintik a rossz táplálkozás életet korlátozó következményei. Azzal, hogy az Egyesült Királyság kormánya 600 millió fontot fektetne be, hogy a következő öt évben 50 millió gyermeket érjen el táplálkozással kapcsolatos programokkal, jelentősen hozzájárulna e probléma kezeléséhez, és gyermekek millióit állítaná egészségesebb és szebb jövő felé vezető útra.

mondta Jenny Vaughan, az Unicef UK vezető politikai tanácsadója

A tanulmány szerint a táplálkozás a vidéki vagy szegényebb családokban élő gyermekek esetében volt a legrosszabb, és régiónként eltérő volt. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a hat és 23 hónapos kor közötti gyermekek 62%-ának étrendje megfelelt a sokféleségre vonatkozó minimumkövetelményeknek, míg Afrikában kevesebb mint egynegyedük, Dél-Ázsiában pedig mindössze 19%-uk. A jelentés szerint sok család ma már inkább vásárolja az élelmiszert ahelyett, hogy maga termelné meg, még a vidéki területeken is, ami még inkább függővé teszi őket az élelmiszer-rendszerektől.

Vaughan szerint a kormányoknak biztosítaniuk kell olyan erős élelmiszerrendszereket, amelyek megbízhatóan biztosítják a tápláló étrendet, beleértve a gyümölcsöt, a zöldséget, a húst, a tojást, a halat és a dúsított élelmiszereket.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a múlt héten közölte, hogy az élelmezési csúcstalálkozóra kulcsfontosságú időpontban kerül sor, hiszen öt éves csökkenés után az éhezés által érintettek száma világszerte mintegy 811 millió emberre nőtt.

(Guardian)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon