Későbbi holdraszállás és azonnali klíma- és járványügyi intézkedések várhatóak a Biden-kormánytól
Későbbi holdraszállás és azonnali klíma- és járványügyi intézkedések várhatóak a Biden-kormánytól

Múlt hét szerdán közölte a NASA az Artemis nevet viselő programja holdraszálló egységeinek gyártására pályázó cégekkel (SpaceX, Blue Origin és Dynetics), hogy az eredményhirdetést április 30-ra halasztják. A Trump-adminisztráció alatt az űrügynökség úgy tervezte, hogy február végére kiválasztja a három pályázó közül azt a kettőt, akikkel szerződést köt az asztronautáiknak a Holdra juttatására alkalmas rendszerek megépítésére.

A NASA szerint a késés célja, hogy több időt biztosítson magának a pályázatok értékelésére, de közlésük szerint nem biztos, hogy szükségük lesz a teljes meghosszabbított időszakra, és már korábban is odaítélhetik a szerződéseket, emellett így a vállalatoknak is több idejük marad a holdraszálló rendszereik tervezésére és fejlesztésére.

Így bár hivatalosan csak két hónappal tolta későbbre a holdraszállás tervezett időpontját a NASA, nagy valószínűséggel további késleltetések is várhatóak. A Trump-érában elindított Artemis-program eredetileg 2024-re jelölte ki az űrhajósok Holdra juttatásának időpontját, melyet a szakértők közül sokan tartottak eddig is irreálisnak, és mivel az új kormányzat a sürgetőbb nemzeti kérdésekre összpontosít, mint a klímaválság, vagy a járvány hatásos kezelése, a lépés várható volt.

(The Verge)

search icon