Mit kezdjünk a lenyírt fűvel? – 3+1 ötlet a zöld zsák helyett

Mit kezdjünk a lenyírt fűvel? – 3+1 ötlet a zöld zsák helyett
Mit kezdjünk a lenyírt fűvel? – 3+1 ötlet a zöld zsák helyett

A kellemes indián nyár az elmúlt hetek csapadékos időjárásával kiegészülve gondoskodik arról, hogy a fűnyírót továbbra is üzemkész állapotban tartsuk. Az őszi gyepápolási munkálatok során viszont már érdemes előre gondolkodnunk, készülnünk a hidegebb időre vagy akár a tavaszi szezonra. Ebben a szellemben a fűnyesedéket többféleképpen hasznosíthatjuk kertünkben, alább ehhez adunk néhány ötletet.

1. Használjuk mulcsként!

Legyen szó monokultúrás pázsitról vagy sokszínű gyepről, a lenyírt melléktermék kiválóan hasznosítható talajtakaróként a kertben. Ezzel nemcsak a téli fagyveszély ellen vértezzük fel növényeinket, hanem óvjuk a talajéletet is, az egészséges talaj pedig az egészséges kert alappillére. Ráadásul a vékony rétegben terített fűnyesedék idővel helyben komposztálódik, és extra tápanyaggal látja el a földet.

Nem csak ősszel érdemes gondolnunk erre, nagy segítség lehet a forró, száraz nyarakon is, ha mulcsoljuk növényeink tövét, hiszen ez véd a kiszáradás, a túlzott felmelegedés ellen. A fűnyesedéket halmozzuk a cserjék, lágyszárú évelők köré, és a növénytakaró nélküli területeket se hagyjuk parlagon! Ezzel az egyszerű mozzanattal igen sokat tehetünk növényeink, kertünk egészségéért.

A lenyírt füvet, az őszi avart is hasznosíthatjuk mulcsként a kertben, és ezzel óvjuk növényeinket és a talajéletet is.
Kép: MÁS Kert

2. Komposztáljuk!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a zöldhulladék kertünk értékes alkotóeleme, és minden egyes megtöltött zöld zsákkal szegényebbek leszünk. Ráadásul a fűnyíró tartalmát a komposztálóba üríteni sokkal egyszerűbb, mint műanyag zacskóba gyömöszölve a kertkapu elé vonszolni. Ha eddig még nem tettük meg, akkor egy egyszerű, fa komposztgyűjtőt olcsón beszerezhetünk, vagy használaton kívüli raklapokból is készíthetünk magunknak. A komposztálás közel sem bonyolult folyamat, végeredményként pedig olyan univerzális szerves trágyát nyerhetünk, amely ingyen van, és keresve sem találnánk jobb tápszert növényeink számára. A komposzt kertünk csodaszere, és a komposztérés folyamatában a nitrogéndús zöldkomponens, amilyen a fűnyesedék is, fontos szerepet kap. Ne engedjük hát meg magunknak azt a luxust, hogy szemétként kezelve továbbadunk rajta!

A zöldhulladék tökéletes helyen lesz a komposztálóban, és ezzel a természet körforgását támogatva értékes növényi trágyát nyerhetünk.
Kép: MÁS Kert

3. Építsünk magaságyást!

Az ősz kiváló időszak arra, hogy előre dolgozzunk a kertben, így kora tavasszal jelentős előnnyel vághatunk neki a szezonnak. Főképp igaz ez a konyhakertre, amelynek kialakításához az őszi kerti hulladékot tökéletesen hasznosíthatjuk. És ilyenkor dúskálunk is benne, így jó helyre kerülhet a fák lombkoronabontásából származó avar vagy az őszi metszésekből, cserjeigazításokból kinyert növényi hulladék.

Mindezeket felhasználhatjuk magaságyáshoz, dombágyáshoz, vagy nekiállhatunk a mélymulcsos veteményes előkészítéséhez. Tekintsünk úgy az őszi fűnyírásra, mint az utolsó lehetőségek egyikére, amikor még egy értékes komponenshez hozzájuthatunk a természet körforgására épülő konyhakert kialakításához!

Az ősszel keletkezett zöldhulladékot felhasználhatjuk magaságyás építéséhez, így jövő márciusban már vethetjük is a magokat.
Kép: MÁS Kert

+1. Semmit!

A lenyírt füvet nem kell feltétlenül összegereblyézni, ebben az esetben trágyaként gazdagíthatja a pázsitot, gyepet. Amennyiben csak pár centivel kurtítjuk meg talajtakarónkat, nyugodtan levehetjük a fűnyíró kosarát, és visszaadhatjuk a fűnek, ami az övé. Ezen az elven alapszik a nagyobb területen praktikusnak mondható robotfűnyírók működése is, aminek köszönhetően a lenyírt pázsit helyben újrahasznosul.

Kiemelt kép: MÁS Kert

search icon