Te ennél rovarokat? 
Te ennél rovarokat? 

Sok helyen a világban ez nem extrém dolog! Számos kultúrában az ősidőktől kezdve bevett szokás a rovarok fogyasztása, így nem is olyan szemmel néznek ízeltlábú társainkra, mint mi, európaiak. 

A rovarok, akár a hangyák vagy a szöcskék, Tanzániától Mexikóig ropogós nasit jelentenek, ezen túl pedig kiváló fehérjeforrások, és más tápanyagokban is gazdagok. Ráadásul termelésük ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint a nálunk megszokott húsféléké. 

@greendex.hu Te ennél hangyákat? #hangya #evés #afrika #greendex #egészség ♬ eredeti hang – Greendex – Greendex

Az ízük erősen függ a fajtától és az elkészítéstől: a hangya például – a hangyasav miatt – nyersen friss, citromos, savanykás; szárazon pirítva a sav visszafogottabb, diós, enyhén füstös. Sőt: „popcornos” jegyek jönnek elő. Vajon vagy olajon futtatva umamiban gazdag, pörkölt magokra emlékeztető lehet az íz, míg csokival bevonva izgalmas édes-savanyú kontrasztot kapunk. 

A lehetőségek tárháza tehát végtelen. Minden csak attól függ, ki merjük-e próbálni.

search icon