



A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer termékköre idén kibővül a gluténmentes kenyérrel és péksüteményekkel.
„A »gluténmentes« kategória bevonása új lehetőséget jelent a gyártóknak és a fogyasztóknak egyaránt, hogy a minőség és a megbízhatóság még hangsúlyosabb szerepet kapjon” – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az „Év Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye 2025” díjátadó ünnepségén, Budapesten. A díjátadó célja, hogy felhívja a figyelmet a lisztérzékenységgel élők igényeire, ösztönözze a gluténmentes termékek fejlesztését és innovációját, valamint támogassa a minőségi hazai péktermékek ismertségét és elfogadottságát.
Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy miközben ünnepeljük a kenyeret, emlékezzünk arra is, hogy világszerte több mint 700 millió ember éhezik, és Magyarországon is tennünk kell azért, hogy felelősen bánjunk az élelmiszerekkel! A pékáru az egyik leggyakrabban kidobott termékkategória, ugyanakkor biztató, hogy 2016 óta jelentősen csökkent a pazarlás mértéke: a korábbi 6–7 kilogramm helyett, már csak 3 kilogramm fejenként.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a gluténmentes termékek területén pozitív fejlemények tapasztalhatók. A Nébih vizsgálatai szerint tavaly minden ellenőrzött gluténmentes termék megfelelt az előírásoknak, így nem volt szükség intézkedésre. Ez is mutatja, hogy a terület megfelelően szabályozott, és egyre magasabb minőséget képvisel.
A megmérettetést immár negyedik alkalommal szervezték meg a Magyarok Kenyere program keretében, az Agrárminisztérium támogatásával, a fővédnöke Nagy István agrárminiszter. A verseny négy kategóriában zajlott: gluténmentes friss és tartós kenyerek, illetve gluténmentes töltött és töltetlen péksütemények. Idén 28 terméket neveztek a pékségek, amelyeket szakmai zsűri értékelt érzékszervi bírálat alapján. Az elismeréseket a díjátadón adták át a legjobbaknak, akik a „2025 Gluténmentes Kenyere” és a „2025 Gluténmentes Péksüteménye” címet viselhetik.
Fotó: Canva