Hulladékból luxusédesség? Ne dobd el a narancs héját!
Hulladékból luxusédesség? Ne dobd el a narancs héját!

A kandírozott narancshéj, ha jól van elkészítve, az egyik legjobb édesség, főként karácsony táján, hiszen az ünneptől a narancs aromája talán elválaszthatatlan. Kiváló karácsonyi ajándék is válhat belőle, és még a zero waste elveknek is megfelel.

A boltokban és a piacokon néha lehet kapni kezeletlen héjú bionarancsot, ha pedig elmegyünk a direkt olasz, spanyol, görög termékekre specializálódott üzletekbe, még jobb minőségű gyümölcsöt szerezhetünk be. A narancshéj kezeletlensége azért fontos, mert csak így kandírozhatjuk, persze miután felfaltuk magát a gyümölcsöt.

A kandírozott narancshéj elkészítése

Első lépés: 

A héjat vágjuk csíkokra, jegyezzük fel a súlyát, majd forraljuk fel annyi vízben, amennyi ellepi! Öntsük le a vizet, majd friss vízben újra forraljuk fel, és megint öntsük le a vizet! Így elvehetjük a keserűségét.

Második lépés: 

Az eredetileg mért súly felének megfelelő cukrot és ugyanennyi vizet tegyünk a héjhoz! Lassú lángon, épp csak gyöngyözve főzzük nagyjából fél órát. Ezután szűrjük le, és helyezzük a héjakat egy sütőpapírral fedett tepsire, hogy száradjanak, ez akár egy teljes napot is igénybe vehet! A cukorszirupot nyugodtan tegyük el, hűtőben sokáig eltartható, és isteni ízt ad bárminek.

Harmadik lépés:

Ha megszáradt, forgassuk cukorba vagy porcukorba, és ízlés szerint csomagoljuk, vagy faljuk fel nyomban!

A csoki nagyon illik a narancshoz.

A recept Dragomán György bejegyzése alapján született, és az írónak „A főzőskönyv” című könyvében is olvasható. 

A cikkben használt képek forrása: canva.com

search icon