Hamarosan látogatható lesz a tiszatarjáni vízibivaly tanösvény

Hamarosan látogatható lesz a tiszatarjáni vízibivaly tanösvény
Hamarosan látogatható lesz a tiszatarjáni vízibivaly tanösvény

A WWF Magyarország és Tiszatarján 2007 óta tartó együttműködés során kialakított egy fenntartható ártéri gazdálkodási modellt, amely megoldást jelentett a gyalogakác visszaszorítására. Az így létrejött élőhely lehetőséget nyújt az ártéri élővilág megismerésére is.

Ehhez szorosan kapcsolódik „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című projekt is. Ennek keretében 2020. szeptember 28-án sajtótájékoztatót és terepbejárást tartanak Tiszatarjánban. A LIFE-MICACC program abban segít a hazai kistelepüléseknek, hogy a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz, többek között az egyre gyakoribbá váló aszályok és villám­árvizek problémájához. A projektben részt vevő öt település más-más táji adottságokkal rendelkezik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak.

A projekt emellett természetes vizes élőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, és rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára. Az éghajlatváltozás következtében még a vízibivalyok élőhelyéül szolgáló, hullámtéri kubikgödrökből kialakult tavak kiszáradásnak indultak. Annak érdekében, hogy növeljék a visszatartható vízkészleteket, a gödröket egy újabb medencével bővítették, a partokon pedig természetes rézsűket alakítottak ki. Ezenkívül épült egy stég is, ahonnan a látogatók közvetlen közelről figyelhetik meg a bivalyokat. A projekt eredményeképpen hamarosan megnyílik az ökoturisztikai vonzerőt is jelentő, szabadon látogatható Vízibivaly tanösvény is.

(boon.hu)

search icon