Alig találni hadra fogható munkást a magyar mezőgazdaságban
Alig találni hadra fogható munkást a magyar mezőgazdaságban

A zöldség- és gyümölcstermesztésben számos olyan terület van, ahol a robotizálás még gyerekcipőben jár, így az élő munkaerőnek még nincs alternatívája. Ez azért probléma, mert manapság napi 15 ezer forintos napidíjért is alig találnak napszámost a kertészetek és gyümölcstermelők.

Az ágazat számára évi 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány, mely Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint kb. 15-25%-os minőségi vagy mennyiségi veszteséget okoz.

Ahogy a vg.hu cikkéből kiderül, az ágazatban összesen mintegy 140 ezer főállású dolgozik, a részmunkaidős vagy szezonális munkásokkal együtt azonban 200-250 ezer embernek ad munkát.

A szakember elmondása szerint az ágazat nem vonzó már a fiatalok számára, ahogy a külföldi vendégmunkásoknak sem. Utóbbiak jóval nagyobb fizetésekért inkább a nyugat-európai lehetőségeket választják. Az is komoly problémát jelent, hogy gazdák nagyrészt csak betanított munkásokat tudnak fogadni, holott a kérdéses a mezőgazdasági munkák legalább középfokú szakképesítést igényelnének.

Az ország északkeleti részén 8-10 ezer forint körül mozog a napi bér, a középső és nyugati részeken viszont 10-12 ezer a minimum, és nem ritka a 150 ezer forint sem. Az, hogy még így is alig találnak megfelelő mennyiségű munkást a gazdák oda vezetett, hogy az elmúlt években egy-egy munkaigényesebb gyümölcs termőterülete visszaesett.

Ahogy írják, a legnagyobb munkaerő-igénnyel rendelkező ágazatok, mint például a kajszi és az őszibarack, az alma, a málna, a szeder, a kézi betakarítású szabadföldi és a hajtatott zöldségek jelentős, 30-40 százalékot közelítő vagy meghaladó területi visszaesést szenvedtek el az elmúlt évtizedben.

A munkaerőhiány mostanra olyan kritikussá vált, hogy a zöldség-gyümölcstermesztők kénytelenek elfogadni azt a tényt, egyáltalán nem biztos, hogy akkor és annyi emberrel tudnak aktuálisan dolgoztatni, mint amennyire éppen szükség lenne. Emiatt pedig kénytelenek a szükségesnél tovább a fán hagyni a gyümölcsöt vagy a földben a zöldséget, ez viszont alapvetően befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét is egyaránt.

– tette hozzá Apáti Ferenc.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(vg.hu)

search icon