Az idén minden borvidéken később kezdődött a szüret tavalyhoz képest, a szárazság és a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható – közölte Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke az MTI-vel.
A HNT szerint a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul majd, amely megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállításához lesz elég. Ez a mennyiség jelentősen kevesebb, mint a múlt évi 2,7 millió hektoliter, sőt az előzetesen becsült mennyiségtől is elmarad.
Szerencsére azonban a leszüretelt szőlő egészséges, így nagy az esélye a kiváló évjáratnak. A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest nőttek, némely vörösboros borvidéken jelenleg is egyeztetnek a felvásárlási árakról.
Borvidéki szüreti körképükön kiderült, hogy a Pannon borrégióban a szüret már augusztus közepe óta tart, a fehér szőlők zöme már a feldolgozókba került. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nem voltak növény-egészségügyi problémák, ugyanakkor a csapadékhiány miatt a termés kisebb lett, miközben kiváló mustfokokat mértek.
A Balatonboglári borvidéken már be is fejezték a fehér szőlő szüretét, itt a mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól, cserébe a kiváló minőség megmaradt, a hőségnapok minimális számának köszönhetően.
A Kunsági borvidéken is hamarosan véget ér a szüret, már csak kisebb tételek, mint például a Kövidinka, a Kékfrankos, a Cabernet-ek maradtak a tőkéken. A tavalyihoz képest később kezdték a betakarítást, augusztus 18-20-a körül, azóta szinte minden fajtát betakarítottak.
A Pannonhalmi borvidéken bizakodók a borászok. A fehérszőlők minőségével és mennyiségével is elégedettek, magas cukortartalom és szép savak jellemzik az idei termést. A HNT szerint minden adott, hogy jó borok készüljenek, és egy kiváló évjáratnak könyvelhessék el az idei évet.A tőkéken maradt termés és a késői kékszőlők szedése még csak most indul.
Tokaj-Hegyalján a szüret elején járnak, a korai fehér fajták, mint a Sárgamuskotály és a Kabar szedése lassan a végéhez közeledik. Ugyanakkor egyes dűlőkben a száraz fehér bor alapjául szolgáló Furmint és Hárslevelű szüretelése megkezdődött. Még a munka nagyja előtt állnak a borvidéken, de az aszúsodás már szépen beindult, a szőlő magas mustfokkal rendelkezik, ezért ígéretes évjárat várható. Jelenleg úgy tűnik, hogy mennyiségét tekintve átlagosnak mondható az idei év, de a végső eredményre várni kell .
A szüreti munkák fennakadás nélkül haladnak, a járvánnyal kapcsolatosan minden intézkedést betartanak annak érdekében, hogy a koronavírus ne okozzon problémát.
(foto: hnt.hu)