Egy tanulmány szerint a tenyésztett halak kínálata a következő 70 évben 16 százalékkal fog csökkenni, ha nem teszünk többet az éghajlati vészhelyzet kezelése érdekében.
A Brit Columbia Egyetem kutatói úgy becsülték, hogy a leginkább érintett területeken a század végére akár 90 százalékkal is csökkenhet a tenyésztett halak mennyisége. A modellezés azonban azt mutatta, hogy alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátás mellett viszont az ágazat termelése 2050-ig 17 százalékkal bővülhet.
A Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a növényi eredetű élelmiszerek, például a szójabab takarmányként való felhasználása a halliszt és a halolaj helyett segítene az ágazat jövőjének megerősítésében. A kutatásra egy évvel azután került sor, hogy franciaországi tudósok felfedezték, hogy a tenyésztett halállományok a globális felmelegedés miatt fokozottan ki vannak téve a betegségek kockázatának.
Forrás (independent)