Egy magyar tudós leleplezi a titkot: hogyan lehet az étel orvosság?

Egy magyar tudós leleplezi a titkot: hogyan lehet az étel orvosság?
Egy magyar tudós leleplezi a titkot: hogyan lehet az étel orvosság?

A portfolio.hu készített egy hosszabb interjút a világhírű magyar hálózatkutatóval, Barabási-Albert Lászlóval. Az interjúban a tudós többek között elmondta, hogy a legegészségesebb a zöldség-gyümölcs alapú étrend, de nem kell feltétlenül vegetáriánussá válni.

Ha viszont valakinél azonosítanak egy betegséget, akkor már az lesz a fontos kérdés, hogy mit ehet és mit nem.

Ez a téma úgy került szóba, hogy egészségügyi területen is kamatoztatja tudását Barabási-Albert. A hálózatkutatás eredményeinek ugyanis az orvostudomány is hasznát látja – derül ki a beszélgetésből.

„A genetika alapvetően csak azt mondja meg nekünk, hogy melyek a gének és a fehérjék egy sejten belül. Lényegében ad nekünk egy leltárt, hogy milyen darabokból áll a sejt. De hogy ezek hogyan működnek együtt, azt nem mondja meg. A működés szóban benne van, hogy ezek az elemek valamilyen módon vannak kölcsönhatásban egymással, és ennek a feltérképezése és megértése szükséges ahhoz, hogy megértsük, hogy ha egy fehérje elromlott, mert például van benne egy mutáció, annak milyen következményei vannak. És hol kell belépni a rendszerbe, hogy ezt korrigáljuk.

Még nem reális, hogy kicseréljük a fehérjét, bár a génsebészet előbb-utóbb meg fogja oldani. Van egy eszköztárunk, amit különböző betegségekre tudunk alkalmazni, és most az a cél, hogy megtaláljuk azokat a területeket, ahol ezt az eszközt érdemes bevezetni. Itt kimondottan arról van szó, hogy megmondjuk, melyik orvosság működik a betegnél.” – mondta a Scipher nevű cége munkájáról és terveiről.

Egy másik vállalkozása pedig ételkutatással foglalkozik. Erről így nyilatkozott:

„Azt próbáljuk megérteni a kutatásainkra alapozva, hogy hogyan lehet az ételt orvosságként használni. Ez önmagában nem új, mert tudjuk, hogy nagyon sok olyan betegség van, amit étrenddel lehet korrigálni. Az a célunk, hogy ezt molekuláris szinten megvalósítsuk, és egy bizonyos betegség esetén megmondjuk, hogy melyek azok a molekulák az ételben, amelyek pozitívan, illetve negatívan hatnak.

A cél az, hogy molekuláris szinten feltérképezzük az ételeket, és megértsük ezeknek a molekuláknak az egészséggel kapcsolatos szerepét.

(Forrás: portfolio.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon