Ne legyünk finnyásak az újrahasznosított szennyvíz ivásával kapcsolatban!

Ne legyünk finnyásak az újrahasznosított szennyvíz ivásával kapcsolatban!
Ne legyünk finnyásak az újrahasznosított szennyvíz ivásával kapcsolatban!

A brit környezetvédelmi ügynökség vezetője szerint az embereknek kevésbé szabadna finnyásnak lenniük a szennyvízből nyert ivóvízzel kapcsolatban, mert így lehetne kezelni a vízhiányt és az egyre súlyosabb aszályokat.

A megoldás rĂ©sze lesz a szennyvĂ­ztisztĂ­tásbĂłl származĂł vĂ­z Ăşjrafeldolgozása Ă©s ivĂłvĂ­zzĂ© alakĂ­tása – ami teljesen biztonságos Ă©s egĂ©szsĂ©ges, de sokaknak nem tetszik” – Ă­rta James Bevan, mivel az országban rekord forrĂł Ă©s száraz nyár tombol.

Frank Herbert 1965-ös „Dűne” cĂ­mű regĂ©nyĂ©ben egy sivatagi bolygĂł lakĂłi olyan ruhát viselnek, amelyet arra terveztek, hogy felfogja az izzadságukat, vizeletĂĽket, Ă©s ĂşjrahasznosĂ­tsa azt. Ez az ötlet mĂ©g mindig csak fikciĂł, de a „WC-rĹ‘l csapra” programok egyre inkább valĂłsággá válnak olyan helyeken, mint pĂ©ldául Los Angeles környĂ©kĂ©n. Perth, Ausztrália legvĂ­zhiányosabb nagyvárosa is azt nyilatkozta, hogy idĹ‘vel az összes szennyvizet ĂşjrahasznosĂ­tják Ă©s ivĂłvĂ­zzĂ© alakĂ­tják.

A londoni vízügyi tisztviselők 2013-ban szembesültek a reakciókkal, amikor először javasolták, hogy a fenyegető vízhiány elkerülése érdekében újrahasznosított illemhelyi szennyvizet tegyenek a város csapvizébe. Az Egyesült Királyság számos részén jelenleg a víztározók és folyók alacsony vízkészletével küzdenek a hónapok óta tartó rekordalacsony csapadékmennyiséget és a példátlanul magas hőmérsékletet követően.

Nem szabad elfelejtenĂĽnk, hogy a vĂ­z honnan Ă©rkezik: amikor megnyitjuk a csapot, az egy folyĂłbĂłl, tĂłbĂłl vagy vĂ­ztározĂłbĂłl származik. MinĂ©l többet fogyasztunk, annál jobban lecsapoljuk ezeket a forrásokat, Ă©s annál nagyobb stresszt okozunk a termĂ©szetnek Ă©s az Ă©lĹ‘világnak” – Ă­rta Bevan. Elismerte, hogy a szennyvĂ­z ivĂłvĂ­zkĂ©nt valĂł ĂşjrahasznosĂ­tása nĂ©pszerűtlen lehet, de szerinte az embereknek meg kell változtatniuk a vĂ­zrĹ‘l valĂł gondolkodásmĂłdjukat.

Az újrahasznosított ivóvíz hívei szerint a víz szigorú folyamatokon megy keresztül, mielőtt a háztartások csapjaiba kerül. Először egy hulladékkezelő üzemben tisztítják, majd a törmelék kiszűrése érdekében finom szitákon és szűrőkön vezetik át. Ezután a vízügyi szakértők szerint egy fordított ozmózisnak nevezett eljáráson megy keresztül, amely eltávolítja a kórokozókat, vírusokat és baktériumokat. Végül az utolsó lépésben a vizet ultraibolya fénnyel fertőtlenítik.

Forrás (washingtonpost)

search icon