A nagyvárosiak hatvan százaléka szerint az okos város fenntartható várost is kell, hogy jelentsen

A Capgemini Kutatási Központ 10 000 nagyvárosi lakĂłt Ă©s  310 városi hivatalnokot bevonĂł kutatást vĂ©gzett az okos városok Ă©s a fenntarthatĂłság tĂ©májába, melybe 10 ország 58 városát vonták be. A rĂ©szt vevĹ‘ országok között szerepel az USA, az EgyesĂĽlt Királyság, Franciaország, NĂ©metország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, SvĂ©dország, India Ă©s SzingapĂşr.

Az eredmĂ©nyek azt mutatják, hogy a városlakĂłk egyre inkább figyelnek a fenntarthatĂłságra a városban is. Az itt Ă©lĹ‘k 42 százalĂ©ka a lĂ©gszennyezettsĂ©g illetve további környezeti vagy közlekedĂ©si okok miatt akár el is költözne a lakĂłhelyĂ©rĹ‘l. Az arányok Ă©s az okok országonkĂ©nt Ă©s városonkĂ©nt is kĂĽlönbözĹ‘ek, de visszavezethetĹ‘ek a fenntarthatĂłságra. 

Kiemelik azt is, hogy a megkérdezett lakosság több mint harmada, különösen az Y generáció tagjai szívesen fizetne többet bővített digitális szolgáltatások igénybevételéért is, ha az az életminőség javításához is hozzájárulna. Ugyanakkor az adatvédelmi szempontok figyelembe vételét nagyon fontosnak tartják.

Fontos megállapítás az is, hogy az intelligens városi kezdeményezések (pl applikációk) nagyban segítik a városi tisztviselőket a COVID-19 világjárvány kezelésében.

A további megfontolandó eredményekkel publikált tanulmányhoz tartozó letölthető infografikában az alábbi javaslatokat fogalmazták meg a kutatók a városi döntéshozók számára:

  • Alkossanak egy olyan  intelligens városi jövĹ‘kĂ©pet, melynek a fenntarthatĂłság Ă©s a reziliencia  a sarokkövei.
  • BátorĂ­tsák a  városi tisztviselĹ‘k arra, hogy vállalkozĂłkĂ©nt járjanak el, ugyanakkor biztosĂ­tsák az adatvĂ©delmet Ă©s a bizalmat
  • ÉpĂ­tsĂ©k ki az innováciĂł Ă©s a polgárokkal Ă©s kĂĽlsĹ‘ szervezetekkel valĂł egyĂĽttműködĂ©s kultĂşráját
search icon