Íme, az egyik legfinomabb dĂ­sznövĂ©ny!
Íme, az egyik legfinomabb dĂ­sznövĂ©ny!

A metĂ©lƑhagyma közkedvelt fƱszernövĂ©ny. TermesztĂ©sĂ©hez kert sem szĂŒksĂ©ges, hiszen cserĂ©pben Ă©s lĂĄdĂĄban is jĂłl Ă©rzi magĂĄt. DĂ­sznövĂ©ny is egyben, tavasz vĂ©gĂ©n, kora nyĂĄron virĂĄgĂĄval dĂ­szĂ­t.

A metĂ©lƑhagymĂĄt sokan snidlingkĂ©nt, esetleg snittlingkĂ©nt ismerik, utĂłbbi a növĂ©ny nĂ©met eredetĂ©re utal. NĂ©pi elnevezĂ©seit tekintve pĂĄzsithagyma, pĂĄzsitka Ă©s csĂĄszĂĄrhagyma nĂ©ven ismerjĂŒk.

metĂ©lƑhagyma felaprĂ­tva
A metĂ©lƑhagymĂĄt frissen szedve, aprĂłra vĂĄgva adhatjuk hozzĂĄ az Ă©teleinkhez.

A metĂ©lƑhagyma napon Ă©s fĂ©lĂĄrnyĂ©kban is szĂ©pen fejlƑdik, jĂł vĂ­zgazdĂĄlkodĂĄsĂș talajban pedig remekĂŒl Ă©rzi magĂĄt. A vetĂ©stƑl a kiĂŒltetĂ©sig szĂŒksĂ©ges idƑ ĂĄltalĂĄban 8–10 hĂ©t. PalĂĄntĂĄi mĂĄjusban ĂŒltethetƑk ki 30 cm tƑtĂĄvolsĂĄgra. Alapos öntözĂ©st igĂ©nyelnek nĂ©hĂĄny hĂ©tig. A növĂ©ny kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy a kertĂ©szeti szezon alatt akĂĄr kĂ©tszer is teremhet, ilyenkor a tövĂ©nĂ©l Ă©rdemes levĂĄgni. A rendszeres öntözĂ©st erƑteljes növekedĂ©ssel hĂĄlĂĄlja meg, de ellenĂĄll a szĂĄrazsĂĄgnak is. BĂĄr a napfĂ©nyes környezetet jobban kedveli, tƱri az ĂĄrnyĂ©kot is, Ă­gy akĂĄr gyĂŒmölcsfĂĄk mellĂ© is ĂŒltethetjĂŒk.

FƱszerkertben szegĂ©lynövĂ©nykĂ©nt is kivĂĄlĂł. A metĂ©lƑhagyma virĂĄgai vonzzĂĄk a mĂ©heket Ă©s a nektĂĄrt kedvelƑ rovarokat. A kĂĄrtevƑk nem igazĂĄn szeretik, viszont hajlamos a betegsĂ©gekre. TavasztĂłl Ƒszig friss, zöld, sƑt kĂ©sƑ tavasszal sokĂĄig megmaradĂł virĂĄgaival pompĂĄzik. Levelei sokfĂ©le vitamint Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagot tartalmaznak.

FƱszernövĂ©nykĂ©nt hazĂĄnkban a közĂ©pkortĂłl kezdve vĂĄlt egyre ismertebbĂ©. Az akkori gyĂłgynövĂ©ny-doktorok ajĂĄnlottĂĄk gyomorproblĂ©mĂĄkra, szĂ©krekedĂ©sre Ă©s melankĂłliĂĄra, sƑt – ami meglepƑen hangozhat – mĂ©g a nagyothallĂĄsra is.

Gyakran variĂĄljĂĄk petrezselyemmel Ă©s sĂĄfrĂĄnnyal. FelhasznĂĄlhatĂł levesekben Ă©s szĂłszokban, hal- Ă©s tojĂĄsĂ©telekben, hĂșsok töltelĂ©kĂ©ben, zöldsĂ©gĂ©telekben, salĂĄtĂĄkban Ă©s salĂĄtaszĂłszokban, fƑtt- Ă©s sĂŒlt burgonyĂĄhoz. AprĂłra vĂĄgott levelei kellemes aromĂĄt adnak az Ă©tkeknek.

JĂł tudni!

Fontos tudnivalĂł, hogy a fƑzĂ©s tönkreteszi az Ă­zĂ©t, ezĂ©rt közvetlenĂŒl a tĂĄlalĂĄs elƑtt adjuk az Ă©telhez! JĂłl hasznĂĄlhatĂł fƱszervajhoz, tĂșrĂłhoz Ă©s szĂłszokhoz is. ÍzesĂ­tĂ©shez Ă©s dĂ­szĂ­tĂ©shez mindig a legfiatalabb szĂĄrrĂ©szeken lĂ©vƑ leveleket Ă©s hajtĂĄsvĂ©geket Ă©rdemes hasznĂĄlni. Finomra aprĂ­tva a mĂ©lyhƱtƑben is elĂĄll, ezzel egĂ©sz tĂ©lre vitaminforrĂĄst biztosĂ­tva.

S tĂĄn minden idƑk legklasszikusabb snidlingreceptje: egy szĂ©p karĂ©j vajas kenyĂ©r metĂ©lƑhagymĂĄval megszĂłrva.

FotĂłk: Canva