Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA!
Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA!

Ökológiai szemléletű növényvédelmi sorozatot és részvételi kutatást indított az ÖMKi hobbikertészeknek, amelyhez bárki csatlakozhat.

Az Ă–kolĂłgiai MezĹ‘gazdasági KutatĂłintĂ©zet (Ă–MKi) legĂşjabb filmes, cikkes sorozata most a hobbikertĂ©szeket szĂłlĂ­tja meg növĂ©nyvĂ©delmi jĂłtanácsokkal. A videĂłkban McMenemy Márk kalauzolja a nĂ©zĹ‘ket az ökolĂłgiai növĂ©nyvĂ©delem praktikáiba, Ă©s az Ă–MKi szakembereivel egyĂĽtt megmutatja, mikĂ©nt Ă©rdemes belevágni a vegyszermentes kertĂ©szkedĂ©sbe. A hazai kertek biolĂłgiai sokszĂ­nűsĂ©gĂ©nek feltĂ©rkĂ©pezĂ©sĂ©re pedig elindult a PĂłk-HálĂł – egy önkĂ©ntes alapon működĹ‘ közössĂ©gi kutatás -, ahol a pĂłkok megfigyelĂ©sĂ©vel a rĂ©sztvevĹ‘k aktĂ­van hozzájárulhatnak a mindennapi Ă©letterĂĽnk termĂ©szetközelisĂ©gĂ©rĹ‘l alkotott tudásbázis bĹ‘vĂ­tĂ©sĂ©hez.   

Az Ă©lelmiszerárak növekedĂ©sĂ©vel Ă©s Ă©lelmiszer-biztonságunk, egĂ©szsĂ©gĂĽnk Ă©rdekĂ©ben egyre nagyobb szerep jut a saját kiskertben megtermelt zöldsĂ©gnek Ă©s gyĂĽmölcsnek, Ăşjragondolt, ökolĂłgiai szemlĂ©letű kertĂ©szkedĂ©ssel. A művelt kiskertek jelentĹ‘s nagyságĂş terĂĽlettĂ© adĂłdnak össze Ă©s nem csak Ă©lelmiszerellátási biztonságunkat növelik. TalajkĂ­mĂ©lĹ‘ művelĂ©ssel Ă©s más agrárökolĂłgiai mĂłdszerekkel – pĂ©ldául madár- Ă©s beporzĂłbarát megoldásokkal, valamint a tájfajták Ă©s a nagyĂĽzemi termesztĂ©sbĹ‘l kiszorult rĂ©gi fajták termesztĂ©sĂ©vel – a kiskertek jelentĹ‘sen hozzájárulhatnak az agrárĂ©lĹ‘világ sokszĂ­nűsĂ©gĂ©nek megĹ‘rzĂ©sĂ©hez.

A biodiverzitás csökkenĂ©sĂ©nek megállĂ­tása, kedvezĹ‘ esetben pedig növelĂ©se, mindannyiunk megfelelĹ‘ Ă©letminĹ‘sĂ©gĂ©nek Ă©s egĂ©szsĂ©gĂ©nek záloga, amelyhez az ökolĂłgiai mĂłdon művelt kiskertek jelentĹ‘sen hozzájárulhatnak. Ebben a szellemben bĹ‘vĂ­ti Ă©s fejleszti az Ă–MKi legĂşjabb, hobbikertĂ©szeknek felkĂ­nált tudástárát Ă©s hirdette meg a kertek biolĂłgiai sokfĂ©lesĂ©gĂ©t vizsgálĂł közössĂ©gi kutatást, a PĂłk-HálĂłt.

A közelmúltban izgalmas, tíz részes sorozatot indítottak, amelyben kisfilmekkel és részletekbe menő írásos háttéranyaggal járják körbe a biokertek növényvédelmi témáit, szakértők segítségével. A sorozatban az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények növényvédelme mellett, a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövények szerepéről, a talajegészségről és a Pók-Háló citizen science részvételi kutatási programról is szó esik.

Immáron több mint egy évtizede nyújtunk a biogazdák számára gyakorlati ismeretanyagot a kutatásainkkal, amelyből a hobbikertészek eddig is gazdagon meríthettek. Új növényvédelmi sorozatunkkal most leginkább az ő munkájukat szeretnénk támogatni és abban bízunk, hogy a tudástár segítségével egyre többen mozdulnak el a vegyszermentes kertművelés irányába.

– hĂ­vta fel a figyelmet az Ăşj növĂ©nyvĂ©delmi sorozatra Dr. Drexler DĂłra, az Ă–MKi ĂĽgyvezetĹ‘je. 

(Ă–MKi)

search icon