A bányászati tevékenység miatt ritka növények tűnhetnek el
A bányászati tevékenység miatt ritka növények tűnhetnek el

Könnyen feltételezhetnénk, hogy a Colorado állam délnyugati részén elterülő hatalmas sivatagok többnyire kopár tájak. Valójában a zsályabokrokkal tarkított Colorado fennsík tele van értékes természeti kincsekkel. Ezeket azonban veszélyzetheti a bányászat, amit a területen létesítenének.

Itt a sivatagban a föld felett olyan ritka növények élnek, mint a tejbársony, a szakállnyelvű penstemon és a szklerokaktusz. A föld felszíne alatt a régió bőséges olaj-, gáz- és alternatív energiapotenciált rejt magában. A Quinney College of Natural Resources munkatársai által frissen közzétett kutatásában új stratégiákat térképeztek fel annak érdekében, hogy az energiafejlesztési projektek iránti növekvő kereslet és a ritka növénypopulációk túlélése ne legyen egymást kizáró törekvés.

Az ilyen körülmények között a működőképes megoldások megtalálásának kulcsa az, hogy egyszerre kell ökológusként és energiafejlesztőként gondolkodni, és ezen a téren belül kell dolgozni

– mondta Thomas Edwards, a kutatás egyik vezetője

Az olajfúrás miatt az újonnan létesült utak és a fúrótelepek károsíthatják a növényközösségeket az élőhelyek elvesztésével, a magok szétszóródásának akadályozásával, egzotikus fajok behurcolásával, a por növekedésével és a beporzók zavarásával.

A csapat azonosította és feltérképezte azokat a konkrét helyeket, ahol a növényközösségek védelmét célzó természetvédelmi intézkedések a legtöbb hasznot hoznák. Megtalálták az egyes fajok 30%-ának lefedéséhez szükséges minimális számú területet, a fejlesztők számára a legalacsonyabb pénzügyi költségek mellett. A természetvédelemre kijelölt földegységek mennyiségének optimalizálásával és minimalizálásával több területet tudtak megnyitni az energiafejlesztés és -feltárás előtt.

Ez a megközelítés megkövetelheti a fejlesztőktől, hogy a tervezett utakat áthelyezzék, bizonyos védett területek körülépítsenek, vagy bizonyos helyeken vízszintesen fúrjanak egy-egy kiemelt fontosságú hely védelme érdekében, ami némi többletköltséggel jár. A modell azonban elismeri, hogy az energiafejlesztés a térségben már most is efelé halad, ami bíztató fejlemény.

(Forrás: usu.edu)

search icon