A barack és a csereszenye bánhatja a hidegbetörést
A barack és a csereszenye bánhatja a hidegbetörést

A következő napokban ismét hidegbetörésekre számíthatunk az átmeneti kellemes tavaszi idő után, ami nemcsak az emberi szervezet számára, hanem jó néhány gyümölcs fejlődése szempontjából is megterhelő.

A korábbi, április eleji hidegbetörésről Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke és Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a hirtelen hideg idő megtizedelte a hazai kajszi- és őszibarack-ültetvényeket, bár pontos számokat még nem tudni. Kelemen szerint biztos, hogy kevesebb barack teremthet idén, így nagyobb mennyiségben kerülhet majd a polcokra külföldről behozott termék. A jelenlegi fagyok nemcsak hazánkat érik el, hanem más európai termelőket is, így könnyen lehet, hogy áremelkedést fogunk tapasztalni a gyümölcsök körében.

Az államtitkár szerint leginkább a kajszi- és őszibarackfajták, valamint a meggy- és cseresznyefélék vannak veszélyben az áprilisi fagyok miatt, hiszen ezek virágoznak legkorábban. Az agrártárca biztos abban, hogy lesz fagykár, ennek mértéke azonban majd később derül ki.

(Agrotrend)

(fotó: pexels – Karolina Grabowska)

search icon