A biológiai sokféleség nem elég az ökoszisztémák helyreállításához
A biológiai sokféleség nem elég az ökoszisztémák helyreállításához

A Michigani Állami Egyetem új kutatása, az ökoszisztémák természetes állapotának helyreállítását tűzte ki célként. A tanulmány, amelyet az Ecology című folyóiratban tettek közzé, megfogalmazza, hogy a természetes helyreállításnak az is a feltétele, hogy az eredeti állapot álljon vissza.

A Brudvig-laboratórium egyik projektje azoknak az alapvető tényezőknek a megvilágításán dolgozik, amelyek hozzájárulnak ehhez a változékonysághoz. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány támogatásával ez az új tanulmány az egyik ilyen tényezőre összpontosít a biológiai sokféleség szemszögéből. Ez elengedhetetlen tudás ahhoz, hogy később helyreállíthassuk környezetünk élővilágát.

A helyreállítás némiképp hírhedt arról, hogy nagyon hasonló megközelítések esetén is különböző eredményeket ad

 – mondta Chris Catano, az MSU Növénybiológiai Tanszékének tudományos munkatársa

A kutatók nyomon követték, hogy a különböző élőlényközösségek hogyan jöttek össze a kutatási területen, például, hogy milyen növényfajok nőttek, és milyen más élőlényeket vonzottak. A biológiai sokféleség jellemzésén túl a csapat azt is elemezte, hogy az hogyan befolyásolja a parcella későbbi ökológiai funkcióit.

Már közel 30 éve hatalmas kérdés az ökológiában, hogy a biológiai sokféleség milyen következményekkel jár az ökoszisztémák működésére nézve. Némileg meglepő módon a nagyobb biodiverzitás nem mindig jelentett működőképesebb ökoszisztémát a csapat kísérletében.

Számos bizonyíték támasztja alá a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma működése közötti pozitív kapcsolatot, de a csoport szerint e tanulmányok nagy részét erősen ellenőrzött környezetben végezték. Az egyedülálló helyszínen, amelyet kifejezetten a történelem hatásainak vizsgálatára terveztek, a kutatócsapat megfigyelte, hogy a kapcsolat sokkal összetettebb egy természetesebb környezetben.

A kutatás vezetője azonban hangsúlyozta, hogy ez a munka nem vonja kétségbe a korábbi eredményeket, és nem vonja kétségbe azt a következtetést, hogy általánosságban véve a nagyobb biológiai sokféleség jó dolog. Egyedi esetekben azonban az új kutatás azt mutatja, hogy a biológiai sokféleség hatása árnyalt és bonyolult, így nem lehet egyetlen értékben vagy mért mennyiségben összefoglalni.

(forrás: msutoday.msu.edu)

search icon