A fotoszintézis kulcsfontosságú szerepe 
A fotoszintézis kulcsfontosságú szerepe 

A szén-dioxid (CO2) globális szintjének növekedése és a 2050-re közel 10 milliárdos népességnövekedés nehézségeivel igyekszik felvenni a harcot Luning Liu professzor kutatócsoportja a szintetikus biológiai és növénymérnöki technikák alkalmazásával, amik képesek a fotoszintézis hatékonyságának javítására. 

A fotoszintézis az a folyamat, amelynek során a növények napenergia segítségével a légköri CO2-t felhasználva tápanyagokat állítanak elő, amelyek létfontosságúak az ökoszisztéma fenntartásához. A tanulmányból megtudhatjuk, hogy a kutatók hogyan fejlesztették tovább a Rubisco-t, a fotoszintézisben jelen lévő kulcsfontosságú enzimet, amely a CO2-t energiává alakítja. A Rubisco általában nem hatékony, sőt, korlátozza a fotoszintézist a legtöbb növényben. Számos mikroorganizmus, köztük például a baktériumok azonban hatékony mechanizmusokat fejlesztettek ki a Rubisco működésének javítására, amelyeket CO2-koncentráló mechanizmusoknak neveznek.

A természet által inspirálva a kutatók sikeresen beültetettek egy baktériumokból származó, Rubisco-t dohánynövény sejtekbe, amelyek a növény növekedését támogató fotoszintézist segítik elvégezni. Ez az innovatív módszer felgyorsítja a CO2 energiává alakítását, így a növények gyorsabban fejlődhetnek. Az enzim megváltoztatása potenciálisan növeli a növények CO2-felvevő képességét is, ami hozzájárul a globális éghajlatváltozás megfékezéséhez.

Luning Liu professzor hozzá tette:

Eredményeink azt bizonyítják, hogy egy olyan új módszert sikerült kifejlesztenünk, amely a változó éghajlatnak ellenáll, továbbá a világ egyre növekvő népességének élelmiszerigényével képes felvenni a lépést. 

(Forrás: news.liverpool)

search icon