A francia kormány nem támogatja a lyoni húsmentes iskolai menzát
A francia kormány nem támogatja a lyoni húsmentes iskolai menzát

A francia kormány tagjai bírálták Lyon polgármesterét, miután a város iskoláiban húsmentes étkezést vezetett be.

Gregory Doucet, polgármester a Zöld párt tagja szerint a lépés lehetővé teszi az étkezési szolgáltatás racionalizálását és gyorsulását a koronavírus-korlátozások közepette, ugyanakkor a kormány szerint ezzel kockáztatja a gyerekek egészségét.

Ne pakoljunk ideológiát gyermekeink tányérjára. Csak adjuk meg nekik, amire szükségük van az optimális növekedéshez, melynek a hús is a része.

– írta Julien Denormandie mezőgazdasági miniszter a Twitterén

Gerald Darmanin belügyminiszter szerint az iskolai növényi étrend „elfogadhatatlan sértés” a francia gazdák és hentesek felé, úgy véli, a vegetáriánus étrend elitista, sok gyerek csak az iskolai menzán jut húshoz.

A támadásokra Doucet úgy reagált, hogy jobboldali elődje, mint polgármester tavaly ugyanezt az intézkedést vezette be a világjárvány idején. Ugyanakkor a halak és a tojás továbbra is az iskolai étkeztetés része marad, ezáltal biztosítva a tanulók kiegyensúlyozott táplálkozását.

A táplálkozási szakemberek tudományos álláspontja egyébként az, hogy a vegetáriánus táplálkozás biztonságos a gyermekek számára, de javasolják, hogy fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy elegendő mennyiségű fehérje, vas és egyéb ásványi anyagok kerüljenek az étrendbe.

(BBC)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon