A Galápagos-szigetek egyikére közel 200 év után újra betelepítették a leguánokat

A Galápagos-szigetek egyikére közel 200 év után újra betelepítették a leguánokat
A Galápagos-szigetek egyikére közel 200 év után újra betelepítették a leguánokat

Úgy tűnik, hogy a Galápagos-szigetek egyikére egy közel 200 évvel ezelőtt kihalt leguánfaj visszatérhet, méghozzá egy természetvédelmi csoport segítségével.

Utoljára Charles Darwin látott galápagosi leguánfajt az ecuadori Santiago szigetén 1835-ben. Amikor 1906-ban egy kaliforniai expedíciós csapat megérkezett, a leguánok már nem voltak sehol.

És bár ez a fajta leguán még mindig megtalálható a többi Galápagos-szigeten, Santiago szigetén az elmúlt 187 évben – egészen mostanáig – kihaltnak hitték.

Egy tudósokból és parkőrökből álló csapat július végén a szigetet járva új, különböző korú gyíkokat fedezett fel, ami arra utal, hogy a faj sikeresen visszatelepült. Jorge Carrión, a Galápagos Conservancy természetvédelmi igazgatója szerint pedig az ökoszisztéma ennek köszönhetően virágzik.

Úgy gondolják, hogy a galápagosi leguánokat invazív fajok, köztük vaddisznók, macskák, kecskék és szamarak irtották ki. Ezeket a nemkívánatos állatokat bálnavadászok és más hajósok hozták be egyes szigetekre, köztük Santiagóra is. Az állatok pusztítást végeztek az ökoszisztémában, felfalták a növényeket, amelyekre más fajok támaszkodtak, és néhányan még a leguánokat is megették.

Ezért a tudósoknak meg kellett szabadítaniuk a szigetet a nem őshonos állatoktól, mielőtt a leguánokat újra betelepíthették volna. Ezt kilenc éven keresztül végezték el a Galápagos Conservancy Isabela projektje keretében, amely 2006-ban fejeződött be.

Carrión elmondta, hogy ő és kollégái úgy vélik, hogy a szárazföldi leguánok visszatelepítésével megtanultak egy fontos leckét: ha eltávolítjuk az ökológiai zavar forrását (ebben az esetben az invazív fajokat), az ökoszisztéma helyreállhat és visszatérhet a természetes dinamikájához.

Forrás (nrp.org)

search icon