A gyorsabb zuhany a jó zuhany
A gyorsabb zuhany a jó zuhany

A hétköznapokban is sokat tehetünk a fenntarthatóságért. Ennek egyik legkézzelfoghatóbb területe a vízfogyasztás visszafogása, melyhez az alábbi tanácsok megfogadása is közelebb vihet.

Széleskörűen elterjedt nézet, hogy a zuhanyzással jóval kevesebb vizet használunk mint a kádban való fürdéssel, ami valóban így van, ha odafigyelünk arra, hogy csupán 2-3 percet töltsünk a meleg víz alatt. Ehhez a femina az alábbi trükköket ajánlja:

  • használjunk időzítőt, akár egy egyszerű felhúzhatós konyhai verziót, amely figyelmeztethet minket ha lejár az idő,
  • ugyanilyen jó megoldás lehet az éneklés. Mérjük le, mennyi idő alatt tudjuk elénekelni a kedvenc dalunkat és használjuk mérceként fürdéskor,
  • ha pedig szeretnénk a szomszédokat megkímélni, egy egyszerű stopper is a segítségünkre lehet. Hívjuk ki saját magunkat, és próbáljunk minden nap egy kicsit rövidebb idő alatt végezni a zuhanyzással,
  • érdemes a szappanozás, és a hajmosás ideje alatt elzárni a csapot, hiszen ilyenkor csak élvezzük, de nem használjuk a meleg vizet.

Így sikerülhet alkalmanként 20-40 literre leszorítani a fogyasztásunkat, szemben a kádfürdő 75-100 literes vízigényével. A pancsolást hagyjuk meg arra az időszakra, amikor újra mehetünk majd gyógy- és élményfürdőkbe, vagy a Balatonra.

Ha még ennél is nagyobb sikereket szeretnénk elérni, érdemes lehet beruházni olyan víztakarékos eszközökbe, melyek lényegében észrevétlenül csökkentik a vízfogyasztásunkat.

search icon