A jövőben utat törnek az energiaközösségek
A jövőben utat törnek az energiaközösségek

Az energiaközösségek széles térnyerése hazánkban még várat magára, azonban a különböző európai uniós források jelentős mértékben növelhetik számukat az elkövetkezendő években. 

Az európai gyakorlattal összhangban, a magyar jogi környezet is lehetővé teszi a települések önkormányzatainak, illetve közösségeinek, hogy helyben termelhessék meg a felhasználni kívánt villamosenergiát, így csökkentve függőségüket a központi hálózattól.

Az energiaközösségek kulcsfontosságú szerephez jutnak az Európát érintő energiaválság alatt, hiszen fenntartható energiaforrásokkal működnek, és decentralizált, helyi energiatermelésük rugalmasan reagál a közösség villamosenergia-felhasználási igényére. Ezen zöld kezdeményezések támogatják az energiaellátás általános stabilitását és minimalizálják az energiaellátási zavarok okozta áramingadozásokat.

Az energiaközösségek ezen felül előfutárai a társadalom energiahatékonyságra való edukálásának, hiszen erőforrásaink idővel végessé válhatnak. A társadalmi kohézió enyhítheti a válságok hatásait és a közösségek számára hatékonyabb válaszlehetőségeket tesz lehetővé.

Hazánkban az utóbbi egy évben indult meg igazán az energiaközösségek kialakítása. Jelenleg is az energiafüggőség csökkentésén dolgozik a pest megyei Abony városa. Céljuk, hogy a helyi energiatermelésbe közintézményeket és helyi gazdasági társaságokat vonhassanak be, hogy közösen használhassák fel a nap- vagy a geotermikus energia előnyeit.

További magyarországi energiaközösség kialakítása várható az elkövetkezendő években. A cél a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság és a közösségek által irányított energiaprojektek fellendítése. Ez azt is jelenti, hogy a közösségek számára elengedhetetlen olyan menedzsment szoftverek alkalmazása, amelyek nem csak az energiatermelést és fogyasztást tudják nyomon követni az üzemeltető oldalán, hanem a közösség tagjai számára is átlátható tájékoztatást tesznek lehetővé amellett, hogy előrejelzést is adnak a várható energiatermelésről.

(Forrás: newtechnology)

search icon