A klímaaktivisták egy német falut védenek az elbontástól
A klímaaktivisták egy német falut védenek az elbontástól

A rendőrség megkezdte a klímaaktivisták kiszorítását egy német faluból, amely a fosszilis tüzelőanyagok elleni harc emblematikus helyszínévé vált. A Kölntől nyugatra fekvő Luetzerath falucskát buldózerrel akarják lebontani, hogy helyet csináljanak egy szénbánya bővítésének. A környezetvédő aktivisták tüntetést tartottak a halálra ítélt faluban, de most már folyamatban vannak a kilakoltatásukra irányuló erőfeszítések.

Az aktivisták szerint a szénbánya bővítése hatalmas üvegházhatású gázkibocsátást okozna. A környezetvédők hónapok óta elfoglalják Luetzerathot, hogy tiltakozzanak a közeli Garzweiler szénbánya tervezett bővítése ellen. Körülbelül 1000 aktivista húzta meg magát a faluban, egyesek sáttakban, mások faházakban. Árkokat ástak, barikádokat építettek és hatalmas állványokat állítottak fel, hogy megakadályozzák a rendőrség előrenyomulását.

Mi itt azokért az emberekért is kiállunk, akik tőlünk függnek, hogy felemeljük a szavunkat, amikor a kormány nem meri megtenni

– mondta az egyik tüntető.

Az RWE közműszolgáltató vállalat szerint a Luetzerath alatti szénre Németország energiabiztonságának biztosítása érdekében van szüksége, miután az ukrajnai invázió óta csökkentek az Oroszországból érkező gázszállítások. A Luetzerath bontásáért cserébe a vállalat azt állítja, hogy az eredetileg elfogadott 2038 helyett 2030-ig bezárja külszíni bányáját.

Az aktivisták azonban azzal érvelnek, hogy ez hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátást eredményezne, ami lehetetlenné tenné, hogy Németország teljesítse a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit. Emellett olyan tanulmányokra hivatkoznak, amelyek szerint a kitermelt szénre talán soha nem lesz szükség.

A rendőrök most mezőgazdasági raktárépületekbe hatolnak be, hogy kilakoltassák a bennük helyet foglaló aktivistákat. Lakshmi Thevasagayam, a Luetzerath Lives aktivistacsoport szóvivője a falut „a klímamozgalom európai kikristályosodási helyének” nevezte. Ennek ellenére a tüntetők kitartóan védik a német falut.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon