A klímaváltozás miatt néhány állatfaj alakváltoztatásra kényszerül
A klímaváltozás miatt néhány állatfaj alakváltoztatásra kényszerül

Az állatok is alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz: a Trends in Ecology & Evolution című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint, amelyet Sara Ryding, az ausztráliai Deakin Egyetem kutatója vezetett, egyes melegvérű állatok elkezdték megváltoztatni a testüket az éghajlati változásokra reagálva.

A tanulmányban a kutatók olyan új bizonyítékokat azonosítottak, amelyek alátámasztják azt az elméletet, hogy egyes melegvérű állatok teste az emelkedő hőmérséklet miatt megváltozik, ami egyes esetekben nagyobb lábakat, füleket és csőröket eredményez. A kutatók megjegyezték, hogy az „Allen-szabály” néven ismert elv szerint a hidegebb éghajlaton élő melegvérű állatok általában kisebb függelékkel (például csőrrel vagy lábakkal) rendelkeznek, mint a melegebb éghajlaton élő azonos fajú állatok.

Sara Ryding elmondta, hogy az emberekhez hasonlóan az állatoknak is alkalmazkodniuk kell az éghajlatváltozáshoz, mivel az alakváltozások egyes melegvérű állatok esetében sokkal rövidebb idő alatt következnek be, mint ahogy az általában elvárható lenne.

A kutatók szerint az anatómiai változások legmeggyőzőbb bizonyítékait ausztráliai és észak-amerikai madaraknál találták. Egyes ausztrál papagájfajok 1871 óta mintegy 4-10%-os növekedést mutattak ki a csőrük méretében, amit a kutatók a hőmérséklet emelkedésének tulajdonítanak.

Észak-Amerikában a téli sármánypintynél szintén megfigyelhető volt a csőrméret növekedése. A tanulmány szerint a nagyobb csőr segít a madaraknak hatékonyabban elvezetni a felesleges testhőt, ami hasznos tulajdonság a globális hőmérséklet emelkedésével.

Gyakran nehéz meghatározni, hogy egy faj pontosan miért fejlődik egy bizonyos módon, azonban a kutatók ezt a tendenciát sokféle fajnál és helyszínen látják, és a klímaváltozás megtapasztalása az, ami közös bennük.

Az alakváltás nem azt jelenti, hogy az állatok megbirkóznak az éghajlatváltozással, és minden „rendben” van. Csak azt jelenti, hogy fejlődnek, hogy túléljék azt.

-mondta Ryding.

(NPR.org)

(fotó: Wikimedia – téli sármánypinty)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon