A koronavírus pozitív hatással lehet az agrárdigitalizációra
A koronavírus pozitív hatással lehet az agrárdigitalizációra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elemzése alapján a pandémia amellett, hogy megmutatta, milyen stratégiai szerepe van az élelmiszertermelésnek az ország életében, az agrárdigitalizációt is felgyorsíthatja. A krízishelyzet számos esetben új megoldások alkalmazását követelte meg a gazdálkodóktól, például egyes munkafolyamatokat online is el tudtak végezni. 

Az elmúlt években hiába jelentek meg precíziós technikák, különösen a növénytermesztés terén, a nagy beruházási igény és a szaktudás hiánya miatt  széleskörűen nem terjedtek el. Ezt felismerve, a kormány tavaly elfogadta a digitális agrárstratégiát, amelynek célja a digitalizációból származó gazdasági előnyök kiaknázása és az ehhez szükséges tudás átadása.

A digitalizáció jobban tervezhetővé, fenntarthatóbbá teheti a legtöbb mezőgazdasági ágazatban a termelést, legyen szó növénytermesztésről, állattenyésztésről vagy akár borászatról. A digitális agrárinnovációkat kínáló cégeket többek között a NAK és a Design Terminal közös vállalkozásfejlesztési programja, a TechLab is támogatja. 

Az agrárkamara szakemberei a termelés modernizálásán kívül azt is remélik, hogy az új alkalmazások képesek lesznek áthidalni a szakadékot a termelő és fogyasztó között. 

origo.hu

search icon