A legelő állatokra jönnek a fecskék

A legelő állatokra jönnek a fecskék
A legelő állatokra jönnek a fecskék

Persze ez így egy kicsit clickbait, de tulajdonképpen nem hazudtam. A legelő állatok megjelenésével ugyanis sokkal több a fecske is a legelő körül.

Az elmúlt években egyre súlyosbodó probléma, hogy fogynak a fecskék. Számos program indult megmentésükre: fészkek kihelyezése, szúnyogok nem gyérítése (a lakosok nagy bánatára), ám egyik sem volt annyira hatásos, mint az, ha legelő állatok jelentek meg valahol. Erre az érdekes összefüggésre a Remény Farmon is felfigyeltek.

A legelő állattal kihasználjuk hazánk azon részeit is, amelyek vetett kultúrára nem alkalmasak, és ha extenzíven tesszük, még a környezettel is jót teszünk. Az így tartott jószág körül megjelennek a különféle ízeltlábúak, amelyek a lehető legjobb táplálékforrásként szolgálnak a fecskék számára, s fészkelőhely gyanánt az istállóknál jobbat aligha találnak.

A legeltetés nem csak a fecskék kérdésén segíthetne.
Kép: canva

Tehát ha végre visszatérne a magyar mezőgazdaság egy része a legeltető állattartáshoz, ráadásul az elmúlt évszázadok során pompásan kialakult extenzív módhoz, akkor még a környezetünkkel is jót tennénk, és nem kéne különféle pályázatokon rengeteg pénzt elfolyatni többnyire haszontalan „természetvédelmi” projektekre. Ehhez persze szemléletváltásra is szükség van, de aki erre kacsintgat, annak ihletért tudom ajánlani a Remény Farm TikTok-csatornáját.

Kiemelt kép: canva

search icon