A leghíresebb tongai olimpikon lemondta a pekingi szereplést, hazájának segít a játékok helyett

A leghíresebb tongai olimpikon lemondta a pekingi szereplést, hazájának segít a játékok helyett
A leghíresebb tongai olimpikon lemondta a pekingi szereplést, hazájának segít a játékok helyett

A 2016-os olimpián Tonga zászlóvivőjeként ismertté vált Pita Taufatofua félmeztelenül, beolajozott testtel masírozott végig a riói megnyitón. A nyári játékokon taekwondóban versenyzett, ezután pedig a téli olimpiára is kijutott, Phjongcsangaban sífutásban állt rajthoz – Pekingben azonban nem lesz ott.

Taufatofua 1983-ban született Ausztráliában, apja tongai, anyja ausztrál származású. A család Tongán telepedett le, és hat testvérével együtt egyszobás házban nőtt fel, amelyet elpusztított egy trópusi vihar.

Majdnem ő lett az első olimpikon, aki három különböző olimpián, három különböző sportágban versenyzett. A tokiói ötkarikás játékok 200 méteres kajak sprintszámba szeretett volna először kvalifikálni, de ez nem sikerült és újra taekwondóban indult.

Taufatofua beírta magát a történelemkönyvébe: a téli olimpia 1924-es bevezetése óta ő az első olyan ember, aki három egymást követő (nyári és téli) olimpián vett részt.

A tongai olimpikon rengeteg időt és energiát áldoz jótékony célokra. A 2016-os bevonulása hatalmas népszerűséget és áttörést hozott számára, szerepelt hírességekkel a közösségi médiában, tévéműsorokba hívták, de Taufatofua nem a celebek életet választotta.

Népszerűségét és hazaszeretetét kamatoztatva az UNICEF nagyköveteként kezdett tevékenykedni. Hajléktalanokat segítő jótékonysági szervezetekkel együttműködve, nélkülöző gyereket segít az önálló élethez szükséges készségeik fejlesztésében, és igyekszik felhívni a világ figyelmét a globális felmelegedésre is.

„Szeretnék rávilágítani azokra a problémákra, amelyekkel szembesülünk. Gyermekkoromban 6-10 évente egyszer volt nagyobb vihar, most pedig évente van egy-kettő” – vélekedett arról a tényről, hogy Tonga a második helyen áll a világ országai közül, ahol a legvalószínűbben természeti katasztrófa sújthat.

A jótékonyság mellett motivációs előadásokat is tart; 2018-ban kiadott egy könyvet útmutatásul, hogyan hozzuk ki magunkból a legjobbunkat.

Taufatofua a negyedik olimpiájára készült és kvalifikált is sífutásban, azonban felkészülése végéhez érkezve hazájában hatalmas, emlékezetek óta nem tapasztalt természeti katasztrófa történt.

Január 15-én kitört a Tonga-szigetek térségében található Hunga Ha’apai-Hunga vulkán, majd ezt követően hatalmas szökőár is pusztított. A nyitóünnepségek szimbólumává váló sportoló számára nem volt kérdés, hogy a helyszínre sietve segítsen.

„Tongát vulkánkitörés sújtotta, hamu borítja, majd egy cunami is elérte. Pusztító volt az elmúlt néhány nap. Amikor megláttam a felvételeket a közelgő hullámokról csak ültem és arra gondoltam, hogy ez katasztrofális lesz a szigetünkre nézve. Segítségre lesz szükségük” – mondta az olimpia hivatalos oldalának

Szavai cseppet sem voltak túlzóak, a 21. század eddigi legnagyobb vulkánkitöréseként tartják számon a csendes-óceáni szigeteken történtet. A kitörés 20 kilométeres magasságba is feljutott, a robbanás hangját pedig a szigetektől 1000 kilométerre is hallották, sőt Magyarországon is érzékelték.

A történtek hatására az olimpiától visszalépő sportoló létrehozott egy GoFundMe oldalt, hogy anyagi támogatást is gyűjtsön Tongának. Egy millió dollárt tűzött ki célul, három nap alatt több mint 420000 dollárt adomány gyűlt össze.

(Forrás: m4sport.hu Kép: pixabay.com)

search icon