Tongát elárasztották a műanyagok a vulkánkitörés után

Tongát elárasztották a műanyagok a vulkánkitörés után
Tongát elárasztották a műanyagok a vulkánkitörés után

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán januári kitörése óta, amely négy ember halálát okozta, a csendes-óceáni ország több mint 200 konténernyi segélyszállítmányt kapott, köztük 86 000 palackozott vizet.

Bár a segítség alapvető fontosságú és üdvözlendő volt, különösen a hamuesőnek az ivóvízkészletekre gyakorolt hatása miatt, Tonga számára egy jelentős problémát hagyott maga után: mit kezdjen a hulladékkal.

A szökőár óta a legsúlyosabban érintett falvakban a szemetesek tele vannak műanyag vizes palackokkal. Tongán nincs újrahasznosítás, ami azt jelenti, hogy a műanyag hulladék a szeméttelepen végzi.

Nagyon kevés hely áll rendelkezésre a hulladéklerakók számára. Az ország egyetlen, 2006 óta működő szeméttelepén mindössze négy cellában tárolják a hulladékot, és mindegyik cella arra elég, hogy legalább 20 évnyi, az ország egész területéről származó hulladékot tároljon.

A vulkánkitörés és a szökőár az év elején, amelyeket a kormány példátlan katasztrófáknak nevezett, szintén nem segítettek. A segélyezési munkálatokból származó műanyag szemét mellett a szökőár hatalmas mennyiségű háztartási bútorhulladékot és szervetlen hulladékot is termelt, mivel épületeket rombolt le. A Tongatapu nyugati részén fekvő, legsúlyosabban érintett Kanokupolu faluban öt teherautónyi szemetet – köztük alumíniumlemezeket, fát és átázott ruhás bőröndöket – gyűjtöttek össze.

A hulladék eltávolítására és újrahasznosítására irányuló munkálatok már megkezdődtek. A múlt hónapban a No Pelesitiki kampány önkéntesei két szombaton át gyűjtötték a több mint 1500 háztartásból származó műanyaghulladékot, amelyet tömörítettek, műanyag bálákba csomagoltak, és hajóra raktak, hogy Ausztráliába szállítsák.

A No Pelesitiki kampány alapítója, Eleni Leveni Tevi elmondta, hogy az emberek nagyon jól fogadták a gyűjtést, és szeretnék, ha ez rendszeressé válna.

„Valójában sokan már most azt kérdezik, hogy mikor lesz a következő. Továbbra is szelektálják a műanyaghulladékot, de amikor a szokásos gyűjtéskor kiteszik, senki nem viszi el” – mondta.

A No Pelesitiki ugyanis nem rendelkezik a rendszeres műanyag-újrahasznosító gyűjtés elvégzéséhez szükséges eszközökkel, mivel nincs pénze a munkaerőre vagy megfelelő gyűjtőjárműre.

Ez elriasztja az embereket attól, hogy folytassák a szelektálást” – mondta Tevi. „Visszatérünk ahhoz, hogy vegyes szemétként hagyjuk, ami semmissé teszi az egész erőfeszítést, hogy megpróbáltuk felhívni a figyelmet a műanyag szétválasztására. Megvan az ötletünk és a tervünk, hogyan kezeljük Tonga műanyagproblémáját, megvan a szenvedélyünk, de csak ennyit tehetünk. Mindannyian önkéntesek vagyunk, akik teljes munkaidőben dolgoznak vagy iskolába járnak, és csak a hétvégéken tudunk részt venni a No Pelesitiki tevékenységeiben” – nyilatkozta.

A Hulladékhatóság azt nyilatkozta, hogy új újrahasznosítási szolgáltatást fog bevezetni a műanyag palackok és az üvegpalackok begyűjtésére.

Forrás (theguardian)

search icon