A macskák drogja nem okoz függőséget

A macskák drogja nem okoz függőséget
A macskák drogja nem okoz függőséget

A macskagyökér nagyon hasonlóan működik a kábítószerhez, annyi különbséggel, hogy nem okoz függőséget.

Akinek van macskája, biztosan vitt már haza némi macskagyökeret a kedvencének. A cicák erre adott reakciója azonban sokakat megrémiszt, és eltántorít attól, hogy megismételjék a kalandot. Sok állatorvosnak csörgött már a telefonja, hogy „drogos lett a macskám”, pedig akármennyire is kifordítja kedvencünket a „szer”, nem lesz tőle függő, nem kell elvonóra sem küldeni.

A macskagyökér – habár nyugtató hatású – régóta áll az ember szolgálatában, ugyanis hamar felfedeztük azon áldásos hatását, hogy idegrendszerünket ellazítja. Többek közt ezért is kapható mint vény nélküli „altató”. A macskák azonban merőben másképp reagálnak a nepektalon nevű hatóanyagra, amit szintén tartalmaz ez a növény az embert nyugtató valepotrites mellett. Ez a bizonyos nepektalon a szaglóhámon keresztül jut el az állat agyába, ahol pontosan azon a területen fejti ki hatását, ahol a feromonok.

Ne aggódj, hiába viselkedik úgy a cicád a macskagyökértől, mint egy drogos, nem kell rehabra vinni.
Kép: Canva

Csak ivarérett állat esik a „drog” áldozatául, mivel kismacskákban a feromon még nem váltja ki a megfelelő reakciót. A felnőtt egyedekre viszont a macskagyökér úgy hat, mintha egy természetellenesen nagy feromonlöket csapna le rájuk, ráadásul ez a hatóanyag éhségérzetet is okoz, ezért beindul a nyálcsorgás és a sóvárgás egy egészen új szintje. Mindezek ellenére egy kicsit sem károsítja a macskánk agyát, és még csak függő sem lesz a trip végére. Néha nekik is jár egy kis partizás, nyugodtan vihetünk haza akár kifejezetten macskagyökeres játékot is!

search icon