A magyar mentőcsapatok és négylábú társaik segítsége felbecsülhetetlenül értékes a földrengés sújtotta Törökországban
A magyar mentőcsapatok és négylábú társaik segítsége felbecsülhetetlenül értékes a földrengés sújtotta Törökországban

A hét elején pusztító, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli, valamint Szíria északi részét. A halálos áldozatok száma óráról–órára emelkedik, ma reggel már 15 ezer felett járt. A katasztrófa utáni mentést komoly nemzetközi összefogás övezi, Magyarországról például hét mentőcsapat, több mint 156 szakemberrel és 28 mentőkutyával érkezett eddig a helyszínre.

A magyar mentők tegnap estig már legalább 21 túlélőt mentettek ki a romok alól. A mentés nem veszélytelen, minden egyes túlélő kiszabadítását komoly és alapos felmérő munka előzi. Ilyenkor a szakemberek azt is mérlegelik, hogy milyen módszerrel és technikákkal lehet megközelíteni a romok alatt rekedteket. A túlélők többszáz tonna egymásra rakodó vas- és betontörmelék alá szorultak be, egy rosszul elvégzett fúrás vagy ásás további omlást okozhat. – írja az MTI.

Farkas Péter, Kulcsár József és Kovács Ilka, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kutató-mentő csapatának tagjai a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtéren 2023. február 7-én. A héttagú csapat nemzetközi minősítésű keresőkutyákkal indul a törökországi földrengés helyszínére. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarok közül a legnagyobb létszámmal a HUNOR hivatásos mentőszervezet van jelen. Ők 50 fővel, 5 orvossal és 2 személykereső kutyával végzik a mentést a földrengés által legsúlyosabban érintett Hatay tartományban.

Az emberek mellett négylábú segítőik is létfontosságú szerepet játszanak a mentésben, elsősorban a túlélők felkutatásában. A törmelékek között olyan sebesülteket is megtalálnak, amik az emberek számára szinte lehetetlen feladat lenne. A romkutató munka rendkívül veszélyes és megterhelő. Ezeket a kutyákat profi képzésben részesítik, és folyamatosan fejlesztik őket – írják az azénkutyám oldalán.

Amikor a kutyák kiszimatolják az romok alá szorult ember jeleit, ugatásukkal jeleznek a mentőcsapatoknak.

Érdekesség, hogy a helyszínre érkezett mentőkutyák között több is akad, akik korábban maguk is segítségre szorultak. Egyiküket, Nílát például a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület mentette meg még kölyökkorában.

Borítókép: Kutyák Határok Nélkül – KHN

search icon