A méret a lényeg: a nagy hátizsákválasztó

A méret a lényeg: a nagy hátizsákválasztó
A méret a lényeg: a nagy hátizsákválasztó

Ez a kezdő túrázó egyik legnagyobb dilemmája. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy minél nagyobbat keresnek, de ez nem mindig jó…

Pedig, ugye, a túra közben „bármi megtörténhet”, ezért jobb mindenre is készülni, bepakolni egy kisebb műtőegységet, varrodát, konyhát, szállodát. Aztán persze hamar megutálja az ember a kirándulást, mondván, mit élvezzen abban, hogy megszakad. Idővel aztán a sok cucc elkopik, és maradnak a legszükségesebbek. Most ebben segítünk egy térfogat-határozóval, hiszen ez a leginkább limitáló tényező. Két fontos tényezőt kell figyelembe vennünk: hány napos a túra, s mennyire akarunk elmenni UltraLight irányba?

Reggel megyek, este jövök haza

Ez esetben nem kell túlgondolni a dolgot. Már egy tízliteres kis hátizsák is elég, hiszen ebbe pont belefér egynapi víz és élelem, meg egy kis esővédelem, netán ragtapasz. Ennél többre úgysem lesz szükségünk, hiszen hazánkban bármi baj történik, pár kilométeren belül találunk utat vagy települést. Ennél nagyobbra – 20 liter körülire – akkor van szükség, ha esetleg gondoskodnunk kell gyerekről, kutyáról, s emiatt több felszerelést kell vinnünk.

A legfőbb kérdés: hány napra mész túrázni?
Kép: Canva

Hétvégére maradnék!

Ebben az esetben már jobban kell tervezni, de azért még mindig messze vagyunk az expedícióktól. A víz és a kaja foglalja majd a legtöbb helyet, valamint a sátor és a hálózsák. 35 és 50 liter közötti táskákból válogassunk, s ezek súlya mindenképp legyen másfél kiló alatt, de inkább közelebb az egyhez, UltraLight súly esetében pedig nem lehet több egy kilónál! Ekkora hátizsákba bele kell férnünk 2–3 éjszakára, de ha boltot is ejtünk útba, akkor akár 5-re is!

Ne keressetek!

Talán ez a legjobb szó rá, és ez is csak akkor, ha csapatban akarsz eltűnni lehetőleg hónapokra. Ekkor valóban kellhet a nagy térfogatú téli cucc, sok élelmiszer, rengeteg víz és komolyabb elsősegélycsomag is, főleg, ha többen vagytok. De le kell hangoljalak: ekkora zsákra még egy Pacific Trailen sem lesz szükséged.

search icon