A mobil akkumulátortárolás potenciálját mutatja be egy német kísérleti projekt

A mobil akkumulátortárolás potenciálját mutatja be egy német kísérleti projekt
A mobil akkumulátortárolás potenciálját mutatja be egy német kísérleti projekt

Az E.DIS keletnémet energiaszolgáltató elkészítette tanulmányát a mobil akkumulátoros energiatárolóknak az elosztóhálózatra gyakorolt hatásáról.

A demonstrációra, amely egyike az EU Horizon 2020 által támogatott IElectrix projekt négy kutatásának, az északkelet-németországi Mecklenburgi-tóvidéken került sor, ahol körülbelül kétszer annyi megújuló energiát termelnek, mint amennyit elfogyasztanak.

A cél az volt, hogy bemutassák, hogy a többletenergia elnyelése révén a mobil energiatárolás milyen lehetőségeket rejt magában a hálózat biztonságának biztosítására, a megújuló energiatermelés korlátozását is elkerülve.

Az E.DIS a 2020 szeptemberétől tartó demonstráció során végzett mérések és szimulációk alapján megállapította, hogy az akkumulátortároló rendszer pozitív hatással van az elektromos hálózatra. Elsősorban azt bizonyította, hogy csökkenthetők a hálózati ingadozások és beavatkozások.

A tárolt energia később is visszakapcsolható a hálózatba. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az akkumulátoros tárolórendszereket a napelemes vagy szélerőműparkok üzemeltetői használják, és az E.DIS veszi át a hálózati és kiegészítő szolgáltatásokat a helyszínen.

Egyelőre azonban valószínű, hogy az akkumulátortároló rendszer további értesítésig Friedlandban marad, hogy további ismereteket szerezzenek, és kihasználják a hálózati működéssel kapcsolatos technikai előnyöket, amelyeket kínál.

A 2022 októberének végéig tartó IElectrix projekt további demonstrációi Ausztriában, Magyarországon és Indiában zajlanak.

Forrás (smart-energy.com)

search icon