A művészet ereje is szembesít a műanyagkatasztrófával
A művészet ereje is szembesít a műanyagkatasztrófával

Mandy Barker, fotós több mint 10 éve készít látványos, művészi képeket a tengeri hulladékokból alkotott kompozíciókról, hogy felhívja a figyelmet a világ óceánjainak műanyagszennyezésére.

Először 2009-ben kaptam az ihletet, hogy elkezdjem fotózni a műanyaghulladékot, amikor észrevettem, hogy a helyi strandom inkább hasonlít egy szeméttelepre, mint egy természetvédelmi területre.

Azóta a művész munkáit világszerte kiállították már, és a műanyagkutatással kapcsolatos tudományos és akadémiai tanulmányok illusztrálásához is felhasználták. Nemrégiben pedig meghívást kapott, hogy a témáról beszéljen az EU Greenweek 2021 nyitóülésén.

A művész bemutatja alkotásit.

Azáltal, hogy tudósokkal dolgozom együtt, a művészeten keresztül tudom bemutatni a kutatásukat szinte vizuális hangot adva a tudománynak, hogy az embereket arra csábítsam, hogy olvassanak a témáról akkor is, amikor normális esetben talán nem vonzódnának hozzá. A tengeri műanyagszennyezésre való figyelemfelhívásra szenteltem az életemet. Célom, hogy rávilágítsak a tengeri élővilágra és saját magunkra gyakorolt káros hatásokra, végső soron cselekvésre késztetve a nézőt.

árulta el hitvallását Barker.

Ha még több alkotását ismernéd meg, a művész honlapján található galériák átlapozásával többek között a Penalty című sorozat is megtekinthető, mely 597 tengerben talált labdából áll, ezeket önkéntesek gyűjtöttek össze négy hónap alatt, 87 különböző brit strandról.

(bbc)

(fotó: pixabay – sergeitokmakov)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon