A nagy olajcégek előremenekülnek a műanyagok felé
A nagy olajcégek előremenekülnek a műanyagok felé

Az amerikai Greenpeace szeptember közepén mutatta be új jelentését arról, hogy a világ legnagyobb – jellemzően élelmiszeripari – vállalatai miként szolgálják ki az olajcégek műanyagipari törekvéseit. A jelentés leírja, hogy a klímaválság ellenére a globális olajcégek ahelyett, hogy csökkentenék a fosszilis energiahordozók kitermelését, inkább a petrolkémia, ezen belül a műanyag-alapanyag gyártás felé fordulnak.

A klímaválság jelenlegi, kritikus szintjén elengedhetetlen, hogy minél előbb csökkentsük az üvegházgáz kibocsátásainkat.

A globális olajcégek is érzik, hogy mind a közlekedési, mind az energiatermelési szektorokban radikális változások várhatóak, ezáltal csökkenni fog az igény a termékeikre. A profitjaikat féltő világcégek, mint a Total, az Exxon és a Shell hatalmas beruházásokat végeznek a petrolkémiai ágazaton belül, és egyre inkább a műanyag-előállítás felé fordulnak.

A műanyag viszont a nyersanyag kitermeléstől a késztermék szemétté válásáig, a teljes életciklusa során üvegházgáz-kibocsátással jár.

A Greenpeace jelentésében a szervezet bemutatja, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat előszeretettel használó nagyvállalatok, mint a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo hogyan működnek együtt az olajcégekkel a műanyaggyártás volumenének növelésében.

Az anyagból az is kiderül, hogy mennyire átláthatatlan a cégek műanyag felhasználása, és hogy az élelmiszeripari vállalatok üzletpolitikájukban továbbra is kiemelt szerepet szánnak a környezet- és klímaromboló egyszer használatos műanyagoknak. Ha nem változnak a jelenlegi trendek, a műanyaggyártás a 2015-ös szint duplájára nőhet 2035-re és a triplájára 2050-re.

(Forrás: dontwasteit.hu Kép: pexels.com)

search icon