Eltűnhet a jég a Nagy-tavak felszínéről
Eltűnhet a jég a Nagy-tavak felszínéről

Az idei télen alig fagytak be Nagy-tavak az Egyesült Államokban. A Nagy-tavak Környezetvédelmi Kutató Laboratóriuma (GLERL) által közzétett adatok szerint 2023. február 14-én az öt édesvízi tó felszínének mindössze 6,6 százalékát borította jég, ami jelentősen kevesebb, mint az ilyenkor megszokott érték.

Amikor az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal műholdján, a NOAA-20-on lévő Visible Infrared Imaging Radiometer Suite nevű berendezés egy fényképfelvételt készített a tavakról, azoknak csak 7 százaléka volt befagyva. Ez 1973 óta a legalacsonyabb érték, amit a műholdas nyilvántartás kezdete óta mértek. A kevés jég a tavak partvonalát szegélyezi, a tavak közepe szinte egyáltalán nem fagy be.

A Nagy-tavak medencéjében a jég kiterjedése február elején rövid időre megnőtt a hidegfrontok hatására, azóta viszont február közepéig csak csökkent. A jégtakaró maximuma jellemzően február közepe és március eleje között jelentkezik

– írja cikkében az earthobservatory.nasa.gov.

A Nagy-tavak jégtakaróját leginkább a levegő hőmérséklete befolyásolja, az amerikai Nemzeti Jégközpont szerint 2023 januárjában az öt tó mindegyikén az átlagosnál melegebb volt a levegő hőmérséklete. A mérések szerint az Egyesült Államok területén az átlaghőmérséklet a megszokottnál jóval magasabb volt, ezzel 2023 januárja a hatodik legmelegebb január volt a feljegyzések szerint.

A december 1-jétől április 30-ig tartó időszakban 1973 és 2017 között a Nagy-tavak jéggel borított területének mérete 69 százalékkal csökkent. Az évtizedek óta tartó csökkenésben nagy szerepet játszott az antropogén eredetű felmelegedés. A tudósok szerint azonban ennél nagyobb hatást fejtenek ki a Csendes- és az Atlanti-óceán feletti éghajlati változékonyság mintázatai.

(Forrás: earthobservatory.nasa.gov)

search icon