Az olvadó jég Alaszkában új tavakat képez, amelyek metánt bocsátanak a légkörbe

Az olvadó jég Alaszkában új tavakat képez, amelyek metánt bocsátanak a légkörbe
Az olvadó jég Alaszkában új tavakat képez, amelyek metánt bocsátanak a légkörbe

Az Alaszkában a permafroszt olvadása miatt megjelenő tavak metánt „pöfögnek” a légkörbe – mondta egy NASA-val együttműködő tudós. Ezek a thermokarsztoknak nevezett tavak annyira tele vannak az éghajlatkárosító gázzal, hogy az láthatóan a felszínre bugyog.

Egy 2021-es tanulmány szerint egyre több ilyen tó jelenik meg, ahogy az alaszkai permafroszt felolvad az emelkedő hőmérséklet és a növekvő erdőtüzek hatására. A NASA Arctic Boreal Vulnerability Experiment (ABoVE) projektje az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásukat vizsgálja.

A thermokarszt-tavak akkor jelennek meg, amikor a permafroszt, vagyis az egész évben fagyott föld olvadni kezd. Ennek során a talajba ékelődött hatalmas jégtömbök is felolvadnak, ami miatt a talaj több méter mélyen beomlik.

„Évekkel ezelőtt a talaj körülbelül három méterrel magasabb volt, és fenyőerdő volt itt” – mondta Katey Walter Anthony, az Alaska-Fairbanks Egyetem ökológusa az alaszkai Big Trail-tó nevű thermokarsztról. Ahogy a víz betör a hátrahagyott víznyelőkbe, úgy hatolnak be a baktériumok is.

Az Északi-sarkvidéken több millió tó van, de a legtöbbjük több ezer éves, és már nem bocsát ki sok gázt – olvasható a NASA blogbejegyzésében. Csak az újabb tavak, mint például a Big Trail, amely kevesebb mint 50 éve jelent meg, bocsátanak ki nagy mennyiségű metánt.

Bár a szén-dioxid (CO2) továbbra is az éghajlati válság fő hosszú távú hajtóereje marad, a metánszivárgás az éghajlatváltozás rövid távú megfékezésének egyik legfontosabb kérdésévé vált. A metán üvegházhatású gáz, ami azt jelenti, hogy a földből sugárzó hőt a légkörben tartja, ahelyett, hogy a Föld lehűlne.

Sokkal erősebb, mint a CO2, és körülbelül 30-szor hatékonyabb a hő megkötésében. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint azonban gyorsabban eloszlik, mint a szén-dioxid, amely megmarad a légkörben.

A metánkibocsátás csökkentése fontos módszer, amellyel már most csökkenthetjük az éghajlatváltozás hatásait rövid távon, és gyorsan mérsékelhetjük a felmelegedés ütemét” – mondta korábban Rick Spinrad, a NOAA vezetője. „A metán hozzájárul a talajközeli ózonképződéshez is, amely évente nagyjából 500 000 idő előtti halálesetet okoz világszerte„.

Forrás (businessinsider)

search icon