A nemzetközi fellépések kifizetődnek a kékúszójú tonhal számára

A nemzetközi fellépések kifizetődnek a kékúszójú tonhal számára
A nemzetközi fellépések kifizetődnek a kékúszójú tonhal számára

A csendes-óceáni kékúszójú tonhal túlhalászásának megszüntetésére irányuló nemzetközi fellépést követően az új állományértékelés azt mutatja, hogy a faj populációja növekszik, és sok fiatalabb halat tartalmaz, ami segít felgyorsítani az állatállomány újbóli fellendülését.

Az új értékelést a Csendes-óceán északi részén élő tonhalakkal és tonhalszerű fajokkal foglalkozó nemzetközi tudományos bizottság (ISC) közelmúltbeli plenáris ülésén mutatták be.

Az értékelés megerősítette, hogy az állomány 2019-ben meghaladta az első helyreállítási célt, ami jóval megelőzi a nemzetközileg elfogadott ütemtervet.

Az új eredmények egy olyan faj ellenálló képességét bizonyítják, amely gyorsan képes szaporodni, ha lehetőséget kap rá” – mondta Kevin Piner, a NOAA Fisheries Délnyugati Halászati Tudományos Központjának kutató halászati biológusa. Ez tükrözi a jelenlegi állományértékelés és az előrejelzések szilárdságát is, amelyek a csendes-óceáni kékúszójú tonhal biológiájára és halászatára vonatkozó több évtizedes információkat tartalmaznak. A jelentés az Egyesült Államok, Japán, Korea, Kína és Mexikó összehangolt kezelési tevékenységét is bizonyítja.

Forrás (enn.com)

search icon