A pazarló katonai kiadások csökkentésére szólítanak fel a Nobel-díjasok
A pazarló katonai kiadások csökkentésére szólítanak fel a Nobel-díjasok

Több mint 50 Nobel-díjas írta alá azt a levelet, amely a világ országait szólítja fel arra, hogy a következő 5 évben évi 2%-kal csökkentsék a katonai kiadásaikat.

Az így megmaradó pénz felét egy járványokkal, éghajlatváltozással és a szegénység elleni küzdelemmel foglalkozó ENSZ alapba fizetnék.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint 2020-ban a világ teljes katonai költségvetése 1981 milliárd dollár volt, amely az előző évhez képest 2,6%-os növekedést jelent. Utóbbit a világszerte fokozódó feszültségek, illetve a keleti és nyugati országok között kiélesedő szembenállás indokolja.

A Carlo Rovelli olasz fizikus által kezdeményezett levél aláíró szerint a fegyverkezési verseny „halálos és pusztító konfliktusokhoz” vezethet. Persze a verseny már jelenleg is folyik, a fegyverkezés pedig önmagában is további fegyverkezést gerjeszt. A Nobel-díjasok szerint ez az erőforrások „kolosszális” pazarlása, melyeket sokkal bölcsebben lehetne felhasználni.

A levél aláírói között nem csak tudósok vannak, többek közt a Nobel-békedíjas Dalai Láma is csatlakozott a kezdeményezés támogatóihoz. (Guardian)

search icon