A század végére megváltozik Európa arca
A század végére megváltozik Európa arca

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban a Föld lehetséges klimatikus jövőjét szimulálják – írja a ScienceAlert. Az eredmények alapján 2100-ra sok térség éghajlata drasztikusan átalakulhat – írja a 24.hu.

Paul Dirmeyer, a George Mason Egyetem munkatársa és kollégái szerint az évszázad végére a globális szárazföldi területek 38-40 százaléka a jelenlegitől eltérő éghajlati övezetben lesz, a felhasznált klimatikus modelltől függően az arány az 50 százalékot is elérheti.

A csapat a Köppen-Geiger-térképeket hívta segítségül. Az 1880-as években kidolgozott rendszer öt éghajlati zónát különít el a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és az évszakok alapján. A térképeket első megjelenésük óta többször frissítették.

Fontos kiemelni, hogy a Dirmeyerék által vázolt jövő csak egy lehetőség a sok közül. A hasonló vizsgálatok elvégzése nem egyszerű, hiszen sok tényező nehezen szimulálható, a mostani elemzésben ráadásul nem számoltak az óceánokkal és az Antarktisszal.

Ennek ellenére az eredmények újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy minél előbb cselekednünk kell, ha mérsékelni akarjuk a klímaváltozás súlyosságát. Félő, hogy sok fajnak és egyes mezőgazdasági területeknek nem lesz idejük az alkalmazkodásra.

A kutatók arra számítanak, hogy a trópusi éghajlat 2100-ra a szárazföldi területek 25 százalékára fog kiterjedni szemben a mostani 23 százalékkal, míg a száraz régiók aránya 31-ről 34 százalékra nőhet. Észak-Amerika és Európa különösen érintett lehet, kontinensünk területének 89 százaléka csúszhat át másik klimatikus zónába. A leglátványosabb változás a sarkvidéki zónát érinti majd, amely már most jelentősen átalakult a 20. század eleji állapotokhoz képest.

search icon