A szlovák kormány benyújtja az első klímatörvényét
A szlovák kormány benyújtja az első klímatörvényét

Hétfőn terjesztette elő a szlovák környezetvédelmi minisztérium azt a klímatörvényt, amely első ízben rögzítette hivatalosan jogszabályba azt a célt, hogy 2050-re elérjék a szén-dioxid-semlegességet.

A törvény emellett középtávú célokat tűz ki a kibocsátás csökkentésére az egész állam, a különböző régiók és városok, valamint a vállalkozások szintjén is.

Ez az első klímatörvényünk a történelemben. Most először tanuljuk meg, hogyan lehet hozzáigazítani az országot a 21. század kihívásaihoz” – mondta Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.

A javaslat lehetőséget ad az állampolgároknak, hogy klímapereket indítsanak az állam ellen abban az esetben, ha az nem tesz eleget a klímacélok teljesítésében vállalt kötelezettségeinek. A törvény létrehozza a Klímatanácsot is, amelynek hatáskörébe tartozik az egyes minisztériumok klímatervek végrehajtásának ellenőrzése, illetve szükség esetén a szankciók kiszabása.

A legtöbb klímapolitika nem a mi minisztériumunkban születik. Ennek a törvénynek az a célja, hogy hatással legyen más minisztériumokra, és valamilyen módon önként motiválja őket ágazati céljaik teljesítésére

– mondta Milan Zvara, a Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa.

A civil szervezetek üdvözölték a törvényt, mert az „javíthatja a klímavédelmet Szlovákiában”. Ezzel kapcsolatban azonban több fenntartásuk is van, különösen az, hogy a kibocsátáscsökkentési célok nem elegendőek.

Erős aggodalmunk van amiatt, hogy az egyes ágazatokra vonatkozó dekarbonizációs célok nem elegendőek. Számunkra nem világos, hogyan számolták ki ezeket az elemzők, és ebből a szempontból gyenge próbálkozásnak tartjuk” – mondta Dana Mareková, a Klímakoalíció munkatársa.

Sikeresen állt át a betétdíjas rendszerre Szlovákia

A civil szervezetek képviselői ugyanakkor azt is elmondták, hogy az ágazati célok és kötelezettségek csak azokat a területeket érintik, amelyek kívül esnek a kibocsátáskereskedelmi rendszeren (EU ETS) – azaz a közúti közlekedést, az épületeket vagy a mezőgazdaságot.

Az energia és a nehézipar, a legnagyobb kibocsátású ágazatok esetében a javaslat csak általános célt tűz ki a kibocsátás 2030-ra történő 62%-os csökkentésére a 2005-ös szinthez képest.

A törvényjavaslatot az érintettek, az állami intézmények és a helyi hatóságok véleményezhetik. A jogszabály végleges változatát ezt követően a kormánynak, majd a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(forrás: Barbara Zmušková | EURACTIV.sk, euraktiv.com)

search icon