A tengeri nyálka okoz gondot Törökországban
A tengeri nyálka okoz gondot Törökországban

Törökország sürgős megoldást keres a Márvány-tengert és a szomszédos Fekete- és Égei-tengert helyenként ellepő nyálkafoltok ellen, amelyek kiterjedése az utóbbi napokban soha nem látott méreteket öltött.

A török Felsőoktatási Tanács (YÖK) elnöke, Yekta Sarac vasárnap a Twitteren azt közölte, hogy a héten értékelik ki az ország egyetemei által folytatott vizsgálatokat és a megoldásra vonatkozó javaslatokat. A török Éghajlatváltozás és Éghajlatpolitika Kutatási Egyesület elnöke, Baran Bozoglu a Demirören török hírügynökségnek nyilatkozott a ragadós lepel megjelenésének okairól és további kialakulásának megelőzéséről.

Bozoglu rámutatott, hogy a nyálka nem más, mint a tengeri élőlények, algák által termelt szerves anyag, a mostani katasztrofális helyzetért pedig a víz növekvő szennyezettsége és az éghajlatváltozás a felelős. Kiemelte, hogy a part menti városok, köztük a 16 millió lakosú Isztambul szennyvizét nem tisztítják megfelelően, így a kelleténél több nitrogén és foszfor kerül a tengerekbe, amelyeknek átlaghőmérséklete ráadásul 2,5 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi években. A nyálka pedig akadályozza az oxigén lejutását a tengerbe.

A megoldás a szakértő szerint az, hogy a nyálkát össze kell gyűjteni, ezt követően pedig ha az egyetemek azonosítják, hogy pontosan mely tengeri élőlények okozzák a jelenséget, akkor különféle baktériumokkal már semlegesíteni is képesek lesznek a ragacsos réteget. Bozoglu szerint a tartós megoldás a szennyvíztisztító üzemek hatásfokának növelésében rejlik.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, a környezetvédelmi világnapon tartott isztambuli beszédében megfogadta, hogy megszabadítják tengereiket a nyálkától.

(MTI)

(fotó: pexels – Meruyert Gonullu)

search icon